Afbeelding

Vrijwillige boswachters en BOA's om puinhoop in bos kop in te drukken

Algemeen 333 keer gelezen

REGIO | In de Nederlandse natuur wordt het steeds drukker. Het betekent dat veel mensen de natuur de moeite waard vinden. Maar de drukte leidt soms ook tot ongewenste situaties. Natuurmonumenten neemt nu maatregelen om natuurbeleving voor iedereen zo prettig mogelijk te houden. Eén van de maatregelen is de inzet van extra Buitengewoon Opsporing Ambtenaren (BOA) en vrijwillige boswachters.

Op mooie dagen trekken veel mensen erop uit. Wandelaars, mountainbikers, ruiters, hardlopers brengen allemaal op hun eigen manier hun tijd door in en rond de natuurgebieden van Natuurmonumenten. "Het is soms heel druk in het bos", beaamt boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten. "Als mensen geen rekening houden met elkaar of als ze zich niet aan de routes en regels houden, leidt dat soms tot spanning of onaangename confrontaties. Bijvoorbeeld wandelaars die schrikken van een groepje mountainbikers op een wandelpad of loslopende honden die een moutainbikeroute oversteken, parkeerproblemen. Dat wekt irritatie en in uitzonderlijke gevallen zelfs agressie op."

Illegale dump
Een groeiend probleem voor Natuurmonumenten is de illegale dump van (groen)afval. Luijks en haar collega's ruimen in het beheergebied wekelijks tientallen zakken op. "Blikjes, papier, folders, drugsafval, huisvuil, we vinden het allemaal. Bij parkeerplaatsen en tegen woonwijken aan wordt tuinafval gestort. Dat kan weer leiden tot ongewenste planten in de natuur die zich zelfs zeer agressief kunnen gedragen. Denk aan bamboe en Japanse duizendknoop. Het is voor niemand leuk om door een vies bos te lopen. En voor de natuur is het ongezond."

Normen en waarden
Natuurmonumenten krijgt veel klachten die te maken hebben met het gestegen aantal recreanten en gaat daarom de komende tijd meer aandacht vragen voor de normen en waarden in de natuur. Ook worden de diverse routes onder de loep genomen. Anders wordt het volgens Luijks 'een puinhoop'. "Enerzijds doen we dat door nog strenger te gaan handhaven en bekeuringen te geven als dat nodig is", zegt Luijks. "Maar we willen ook in met name drukke gebieden en op drukke tijden als beheerder beter en vaker zichtbaar zijn. Daarom start bijvoorbeeld binnenkort een aantal BOA's en vrijwillige boswachters. Die zijn in het bos aanspreekpunt voor bezoekers. Ook kunnen zij anderen bewust maken van hun gedrag en waarschuwen als dat nodig is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant