Het Heilig Bloedsgilde Boxmeer is op zoek naar nieuwe leden.
Het Heilig Bloedsgilde Boxmeer is op zoek naar nieuwe leden.

De toekomst van het Heilig Bloedsgilde Boxmeer

Algemeen 942 keer gelezen

BOXMEER | Vliegende vaandels, slaande trommen en kleurrijke kostuums. Aanvankelijk waren gilden in de Middeleeuwen opgericht als vakbroeders rond een ambacht om de kwaliteit hiervan te verzekeren en uit te stralen. Er ontstonden ook schuttersgilden, burgerwachten, ter bescherming van de bevolking. Zo ook in Boxmeer waar in 1450 het Heilig Bloedsgilde, de oudste vereniging van Boxmeer, werd opgericht.

Een van de belangrijkste taken waar het genootschap zijn naam aan te danken heeft is het eerbiedig begeleiden en beschermen van de relikwie van het Heilig Bloed tijdens de jaarlijkse Vaartprocessie. Het gilde heeft ook een maatschappelijke functie. Op Koningsdag 27 april geven de gildebroeders en –zusters acte de présence t.g.v. Koningsdag en de huldiging gedecoreerden. Enkele dagen later vindt de Nationale Dodenherdenking op 4 mei plaats en begeleidt het gilde de stoet naar het Boxmeers oorlogsmonument.

Symposium
Bijna 570 jaar Heilig Bloedsgilde, dan rijst de vraag heeft het gilde nog toekomst? De kernwaarden van gilden als basis voor de discussie over de toekomst, dat was het boeiende onderwerp van een symposium gehouden in het Nationaal Militair Museum in Soest. Ook de voorzitter van het Boxmeerse Gilde Geert Janssen was aanwezig. Het organiserende gilde had 2 inspirerende sprekers uitgenodigd t.w. Gerard Rooijakkers, historicus en kenner van de volkscultuur, en Peter van Uhm oud-bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten. De deelnemers waren het over één ding eens: de toekomst van gilden is alleen verzekerd wanneer gilden zich aanpassen aan de tijd en omgeving.Rooijakkers presenteerde wat volgens hem de 4 pijlers van geluk zijn:

Ergens bij horen
Het gevoel hebben een bijdrage te leveren aan de wereld om je heen Een verhaal van je leven maken, zingeving Het alledaagse willen overstijgen; het moet leiden tot verwondering. Geluk is mensenwerk en het Gildewezen heeft, volgens Rooijakkers, de sleutels voor geluk in handen met daarbij de kernwaarden als uitgangspunt.

Uitbreiding
Ook het Heilig Bloedsgilde staat open voor verandering. En heeft daarnaast dringend behoefte aan versterking en verjonging. In alle geledingen, zowel bij de damesgroep, tamboers, hellebaardgroep, vaandeldragers, zilverdragers, sabeldragers en vendeliers.

Wil je dat de traditie van het prachtige Boxmeerse Gilde voortgezet wordt, sluit je aan en neem vrijblijvend contact op met Henk de Best 0485-575049 of mail hdebest@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant