Afbeelding
column

What's Cooking: Vol verwachting

Algemeen 150 keer gelezen

BOXMEER | Chefkok Martijn ten Brinke schrijft wekelijks een column in De Maas Driehoek onder de naam 'What's Cooking'. Lees 'm hier!

"2018! ik heb er hoge verwachtingen van. Al is 2017 natuurlijk moeilijk te toppen. Met geweldige reacties op een volledig volgeboekt kerstdiner en natuurlijk – natuurlijk! – de vermelding in de Michelingids. We zijn er echt trots op. Onze keuken wordt gewoon in de gaten gehouden door Michelin?! Een enorme opsteker voor het team en met die frisse energie gaan we graag het nieuwe jaar in.
Dat jaar begint met de verbouwing van ons restaurant. De Heerlijkheid krijgt een eigen ingang, de looks van het restaurant worden volledig gerestyled en natuurlijk hoort daar ook een nieuw menu bij.
Wat er in ieder geval op komt is skrei, ofwel Noorse winterkabeljauw. Deze prachtige vis is alleen verkrijgbaar tussen december en maart en de komst van de skrei in Noorwegen is vergelijkbaar met dat van de nieuwe haring in Nederland.
Dit gerecht maak ik al een aantal jaar, het is een signatuur. Elk jaar verdiept het gerecht zich. Vooral de textuur ervan verandert doordat ik me nieuwe technieken eigen heb gemaakt. De smaken zijn geïnspireerd op Cheese Onion chips. Ik wil daar zowel de mondbeleving van de chips - de crunch van aardappel is namelijk een mooie aanvulling op het zachte vlees van de kabeljauw - als die winterse smaakbeleving van kaas en ui in terug laten komen. Ik gaar de vis op 48 graden en maak er een saus bij op basis van de graten van de kabeljauw en gepofte zoete uien. Heerlijk comfortfood en een fijne opwarmer voor deze koude dagen.
Omdat ik probeer om zoveel mogelijk van een product te gebruiken, gaat er een appetizer aan het gerecht vooraf. Ook hier de winterse smaken: een kogel van kabeljauw op zuurkool. Van de huid maak ik een krokantje. Ik maak het vel goed schoon, droog het en pof het op 230 graden. Vanwege de eiwitten gaat de huid uitzetten en krijg je een luchtig krokantje met een hele intense kabeljauwsmaak. Zo komen we die winter wel door. Op naar een culinair 2018!?"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant