Theo Reijnen van Trots Liberaal (links) en Liesbeth van Heeswijk van Liberaal LVC Cuijk.
Theo Reijnen van Trots Liberaal (links) en Liesbeth van Heeswijk van Liberaal LVC Cuijk.

Trots Liberaal uit Grave dient klacht in tegen Liberaal LVC

Politiek 1.313 keer gelezen

CUIJK / GRAVE | Trots Liberaal uit Grave heeft een klacht ingediend bij de Raad van State tegen het gebruik van de registratie van de naam Liberaal LVC bij de verkiezingen in Cuijk.

"Wij vinden dat er onduidelijkheid zou kunnen bestaan tussen de twee partijen", laat Theo Reijnen, partijvoorzitter van Trots Liberaal weten. De partij is tegen een herindeling, maar wil wel maatregelen nemen voor het geval dat toch gaat gebeuren. "De meerderheid beslist uiteindelijk", aldus Reijnen.

Liesbeth van Heeswijk, fractievoorzitter van Liberaal LVC noemt de situatie 'bijzonder vreemd'. "Hoe kan een partij uit Grave, die niet deelneemt aan de verkiezingen, in Cuijk bezwaar maken tegen onze, door het Cuijkse stembureau goedgekeurde, registratie?", vraagt zij zich hardop af. Ze vervolgt: "De vorming van één gemeente Cuijk - Grave – Mill is sowieso niet aan de orde. Wij gaan voor één gemeente Land van Cuijk en dat maken we helder. Trots Liberaal is hier tegen. Terwijl ze wel de aanduiding Land van Cuijk in hun Graafse logo hebben staan. Voor de kiezer is dat pas verwarrend."

Liberaal LVC Cuijk heeft inmiddels een zusterpartij in Grave die ook meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen onder de naam: Liberaal LVC Grave. "Wij maken bezwaar tegen zowel de Cuijkse als de Graafse afdeling", zegt Reijnen. Van Heeswijk laat weten: " Het Graafse stembureau heeft die registratie al goedgekeurd met opgaaf van redenen en getoetst aan bestaande jurisprudentie."

Zowel Van Heeswijk als Reijnen hebben een jurist ingeschakeld om hen bij te staan in deze zaak. "We verwachten dat deze zaak niet ontvankelijk zal zijn omdat zij niet in onze Cuijkse kieskring deelnemen. Bovendien is de klacht veel te laat ingediend zodat deze eigenlijk niet eens in behandeling genomen had hoeven worden", zegt Van Heeswijk. Reijnen doet liever geen uitspraak. "Ik zeg er op dit moment liever niet te veel over", besluit hij. Woensdag 10 januari behandelt Raad van State deze zaak.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant