Het Smaakcentrum.
Het Smaakcentrum.

Mill en Grave krijgen Smaakcentrum in het nieuwe schooljaar

Algemeen 312 keer gelezen

LANGENBOOM | Op initiatief van het Toeristisch en Recreatief platform Ontdek Mill is het Smaakcentrum Mill-Grave in oprichting.

Sinds jaren hebben Cuijk en Boxmeer hun eigen Smaakcentrum waar kinderen op een positieve en speelse manier met alle facetten van eten in aanraking komen. Ontdek Mill wil ook graag de kinderen in haar gemeente een gezonde toekomst bieden en is daarom al ruim een half jaar bezig om, in samenspraak met het college van de gemeente Mill & Sint Hubert en gemeente Grave, het Smaakcentrum Mill-Grave op te starten. Vanaf het nieuwe schooljaar kunnen de leerlingen in de gemeente Mill en Sint Hubert en gemeente Grave in Langenboom terecht.

Het Smaakcentrum is een idee van topkok Martien Bos, een culinaire duizendpoot en ambulant cuisinier voor het Koninklijk huis. Sinds een aantal jaren staat in Linden, gemeente Cuijk, het Smaakcentrum Cuijk. Hier wordt gewerkt met onder andere het in Nederland beproefde concept van Super-Chefs en smaaklessen van het Voedseleducatie Platform. Dit landelijk gecertificeerde programma over eten helpt de weerstand tegen gezonde voeding te overwinnen en pakt ongezonde gewoontes aan. Na de zomer van 2016 is ook in Boxmeer, in De Weijer, een Smaakcentrum geopend.

Het MoMent
Na de zomer van 2018 kunnen de leerlingen van de bovenbouw (groepen 7 en 8) uit de dorpen Escharen, Gassel, Grave, Langenboom, Mill, Sint Hubert, Velp en Wilbertoord bij Het MoMent in Langenboom samen groenten en kruiden gaan telen, deze oogsten om vervolgens ze te bereiden om er samen van te eten. De initiatiefnemers van het Smaakcentrum Mill-Grave hebben bij Het MoMent in Langenboom gevonden wat ze zochten; een geschikte ruimte om de kinderen de theorie- en praktijklessen te kunnen geven, maar ook direct een enthousiaste locatiemanager. Monique Nelson, eigenaar van Het MoMent, is vanaf het eerste idee enthousiast over het Smaakcentrum Mill-Grave en tevens erg blij dat Martien Bos en afgevaardigden van Ontdek Mill voor haar locatie kiezen.

Programma
Het kook- en theorieprogramma van het Smaakcentrum wordt gegeven door koks of kookamateurs die ook didactische kwaliteiten bezitten. De theorielessen worden verzorgd door vrijwilligers die kennis hebben van gezonde voeding en diëtiek en/of met een pedagogische achtergrond. De kinderen uit groep 7 en 8 van alle basisscholen in de gemeenten komen drie ochtenden per schooljaar naar het Smaakcentrum en volgen hier in groepen de theorie- en praktijklessen.

Vrijwilligers gezocht
Om dit mooie initiatief van het Smaakcentrum Mill-Grave mogelijk te maken is uw steun hard nodig. Een Smaakcentrum draait volledig op vrijwilligers. Zonder deze vrijwilligers kunnen de activiteiten niet worden uitgevoerd en kan een Smaakcentrum niet bestaan. Voor het Smaakcentrum Mill-Grave is dus een grote groep enthousiaste vrijwilligers nodig. Er is een bestuur (voorzitter, secretaris, penningmeester en vice voorzitter) nodig, maar ook een coördinator Vrijwilligers, docenten theorielessen en praktijklessen, assistenten van de docenten, een inkoop-assistent en een coördinator tuinonderhoud. Vanuit Stichting het Smaakcentrum worden de vrijwilligers die de lessen geven en begeleiden, opgeleid en begeleid en iedere vrijwilliger doorloopt een introductieprogramma.

Aanmelden kan bij locatiemanager Smaakcentrum Mill-Grave Monique Nelson als vrijwilliger Smaakcentrum Mill-Grave. Stuur een e-mail naar mo@hetmoment.info of bel Monique Nelson op telefoonnummer 06 51 11 00 82. Voor meer info kijk op www.smaakcentrumcuijk.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant