De repetities zijn in volle gang.
De repetities zijn in volle gang.

Sigaren en Cuijkse Koek: "Herkenbaar en écht Kuuks!"

Algemeen 1.040 keer gelezen

CUIJK | "Herkenbaar en écht Kuuks!", zo omschrijft Ingrid Janshen Artz de voorstelling Sigaren en Cuijkse Koek. Al ruim een half jaar wordt er fanatiek gerepeteerd door ruim 45 spelers en zangers. Vrijdag 2 maart is het moment van de waarheid: dan gaat het theaterspektakel in première in Schouwburg Cuijk.

Ingrid nam het initiatief voor de voorstelling en schreef het stuk samen met Geurt Franzen. Pleunie Hoving is de regisseuse. "Cuijkse verhalen van na de Tweede Wereldoorlog komen tot leven", vertelt Ingrid. "De verhalen zijn gebaseerd op echte gebeurtenissen en geven een kijkje in het dagelijks leven van Cuijk in de jaren '50."

De verhalen komen onder andere uit de fotoarchiefdienst van Cuijk. "Jos Janssen heeft ons echt fantastisch geholpen", vertelt Ingrid. "We hebben twee middagen samen met een hele bubs oudere mannen gebrainstormd. Daar kwamen zoveel verhalen uit, dat we aan het einde van de rit zelfs hebben moeten schrappen."

Poging tot doodslag
Sommige scènes zijn voor Ingrid heel herkenbaar. "Mijn oma zat op latere leeftijd in een gesloten afdeling van een zorginstelling. Daar vertelde ze aan de zusters dat ze ooit veroordeeld was geweest voor poging tot doodslag. Ze zou een buurvrouw, die haar het bloed onder de nagels vandaan haalde, achterna hebben gezeten met een bezem. Die bezem schoot los van de steel en de buurvrouw nam 'm mee naar de politie. Mijn oma werd veroordeeld en de pastoor heeft haar boete betaald", grinnikt Ingrid. "Dit is trouwens echt gebeurd!", verzekert ze.

Herkenbaar
Ellie Strik speelt Toos, een van de hoofdrollen. "Toos is een echte Kuukse. Ze is nieuwsgierig, weet alles over iedereen, heeft een hart van goud en is aanwezig. Een beetje zoals ik zelf ben", lacht Ellie.

Wat volgens haar de kracht van het stuk is? "De herkenbaarheid. Ik weet zeker dat er straks mensen in de zaal zitten die situaties herkennen."

Tickets
De voorstelling Sigaren en Cuijkse is op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 maart te zien in de Schouwburg Cuijk. "De kaartverkoop gaat heel goed", aldus Ingrid. "Mensen die erbij willen zijn, adviseer ik dan ook om snel een kaartje te kopen voordat het uitverkocht is."

Tickets zijn verkrijgbaar via de website van Schouwburg Cuijk: www.schouwburgcuijk.nl.

Lees het hele artikel in De Maas Driehoek van 23 januari. 

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant