De jury tijdens de prijsuitreiking.
De jury tijdens de prijsuitreiking.

Jury optocht: "prijsuitreiking is hoogtepunt!"

Carnaval 515 keer gelezen

BOXMEER | Ze zijn streng, doch rechtvaardig, maar vooral heel erg enthousiast: de juryleden van de Boxmeerse Lichtjesoptocht. Zaterdag 10 februari beoordelen voorzien zij de deelnemers van deskundig commentaar.

Dit jaar is de jury extra 'streng', want het prijzengeld is hoger dan ooit. De winnende wagen neemt een bedrag van maar liefst tweeduizend euro mee naar huis. "Daar hebben we voor gekozen, omdat we de kwaliteit hoog willen houden", vertelt Ellis van der Laan van de organisatie.

"De Boxmeerse Lichtjesoptocht staat bekend als een van de mooiste uit de regio en dat willen we graag zo houden."

Niet voor niets hanteert de organisatie een voorselectie. Komen de wagens, jeugdwagen, groepen, paren en enkelingen daar doorheen, dan worden ze op 10 februari beoordeeld door door de elf-koppige jury die bestaat uit vijf paren en juryvoorzitter Kees Thijssen. "Elke jurylid brengt binnen het jurypaar zijn eigen punt in. De twee punten worden gemiddeld tot één punt per paar", legt hij uit.

Criteria
De deelnemers worden beoordeeld op het thema; is er een link met de actualiteit? Is de wagen origineel?, maar ook op de verzorging en de afwerking, de verlichting en de muziekkeuze. "Het is belangrijk dat alles klopt, dat het één geheel is", aldus de juryleden.

De jury wordt al om 17.00 uur aan het werk gezet. "Dan nemen we alvast een kijkje op het Industrieterrein. Daar verzamelen als het goed is alle wagens. Daarna beoordelen we de wagens nogmaals tijdens de optocht zelf."
De telling is altijd een spannend moment. "Dat komt echt aan op honderdste", vertelt voorzitter Kees. "We hebben drie onafhankelijke tellers. Het gebeurt dus echt heel precies!"

Adrenaline
Tijdens de prijsuitreiking is er ook voor de juryleden veel ontlading. "Dat is een fantastisch moment. Het is één groot feest, echt hartstikke gezellig. Jong en oud vieren samen carnaval, prachtig om te zien. Het geeft echt een adrenalinekick als de Prins de eerste prijs bekendmaakt."

Tip
De juryleden hebben nog wel een belangrijke tip voor de deelnemers. "We zien regelmatig dat tekst niet goed uitgelicht is. Let daar goed op, het kan flink wat punten schelen!"

Meer informatie
Benieuwd naar de lichtjesoptocht? Kom carnavalszaterdag 10 februari kijken. Voor meer informatie kijk op www.lichtjesoptochtboxmeer.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant