Herbert Smedema
Herbert Smedema Foto: Henny Lenkens
column

Koper stelt verkoper aansprakelijk voor verzakte serre

Algemeen 1.659 keer gelezen

REGIO | Lees hier de column van Herbert JF Smedema.

Als een woning is overgedragen kan de koper een verborgen gebrek constateren. Wie moet dit verborgen gebrek herstellen? Onlangs speelde de volgende kwestie.

Tien jaar na de verkoop constateert koper een lekkage in de woning en een scheur in de vloer van de serre. Na onderzoek door een deskundige blijkt dat de serre niet met palen is onderheid met als gevolg dat er sprake is van een zetting.
De serre zakt alleen aan de achterzijde, omdat de serre tegen de oorspronkelijke achtergevel van de woning is 'opgehangen'. Daardoor kan de serre niet van de gevel 'afzakken'. Wel is er een naad ontstaan ter plaatse van de aansluitingen van de zijwanden op de vloer.
Koper stelt verkoper aansprakelijk voor circa € 15.000,-, omdat koper van mening is dat het normale gebruik als woonhuis wordt belemmerd. De kantonrechter heeft de claim afgewezen, omdat koper niet voldoende heeft onderbouwd dat de woning een gebrek heeft dat het normale gebruik van de woning in de weg staat. Koper gaat in beroep bij het hof.
Het hof stelt voorop dat aan de hand van artikel 7:17 Burgerlijk Wetboek moet worden beoordeeld of de woning aan de (koop)overeenkomst beantwoordt. Het aan de overeenkomst beantwoorden houdt in dat koper mag verwachten dat de woning geschikt is voor normaal gebruik. De vraag is volgens het hof of de zetting van de serre het normale gebruik als woonhuis in de weg staat.
Volgens het hof kan onder het normale gebruik van een woning worden begrepen dat in die woning kan worden gewoond zonder onaanvaardbare overlast. Daarnaast mag de constructieve veiligheid van de woning niet in gevaar komen. Door de koper is echter niet gesteld dat de zakking van de serre het normale gebruik van de woning in de weg staat. Alleen de constatering van een geringe zakking is daarvoor onvoldoende. Ook heeft koper niet bewezen dat de zakking, als de serre niet alsnog wordt onderheid, zodanig zou verergeren dat deze in de toekomst het normaal gebruik van de woning in de weg zou staan. Het hof oordeelt dat verkoper niet aansprakelijk is voor de verzakte serre.
Oftewel: koper heeft onvoldoende bewijs aangeleverd waaruit blijkt dat de aanwezige zakking van de serre het normaal gebruik van de woning in de weg staat. Volgens het hof is er sprake van een geringe zetting. Dit wil echter niet zeggen dat daarmee de constructieve veiligheid in gevaar komt. Koper had dit bewijs moeten aanleveren door bijvoorbeeld een deskundige te laten verklaren dat de serre op korte termijn onderheid zou moeten worden om ergere schade te voorkomen. Als koper daarin was geslaagd, was de uitkomst wellicht anders geweest.

Herbert JF Smedema

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant