column

Wij vielen, daarmee is vallen verleden tijd

Algemeen 203 keer gelezen

COLUMN | Lees hieronder de column van Vincent Maassen van ABC Maassen. 

"Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt vallen inmiddels de achtste belangrijkste doodsoorzaak in ons land, na onder meer dementie, longkanker en hartfalen. Mogelijk ligt het ware aantal doden door valpartijen nog hoger: het CBS denkt dat veel sterfgevallen door een valpartij worden aangemerkt als 'onbekende letseloorzaak'.
Uit onderzoek blijkt dat het vaak gaat t om situaties die te voorkomen waren, aldus onderzoek van het Erasmus MC. Het merendeel van de valpartijen gebeurt in en om huis. Ouderen blijven tot op steeds hogere leeftijd in hun eigen woning, maar daar horen ook maatregelen bij. En dat wordt wel eens vergeten.
Volgens datzelfde onderzoek wordt de toename van valpartijen ook veroorzaakt door het feit dat ouderen steeds actiever zijn. Ze tennissen, zitten op de e-bike, zijn veel op reis. Dat is natuurlijk gezond en fijn dat dat kan , maar die activiteiten tot op hoge leeftijd brengen ook risico's met zich mee. Dementie blijft de belangrijkste oorzaak van sterfgevallen: daardoor overleden vorig jaar meer dan 15.000 mensen. Longkanker is de tweede belangrijke oorzaak, met ruim tienduizend sterfgevallen. Bij mannen is longkanker zelfs de belangrijkste. Andere belangrijke oorzaken zijn beroerte, hartfalen, COPD, dikkedarmkanker, acuut hartinfarct, borstkanker en longontsteking. Deze tien doodsoorzaken hebben betrekking op de helft van alle 149.000 sterfgevallen in Nederland in 2016.
Maar even terug naar de gevaren rondom huis: nu is het zo dat 1 op de 3 thuiswonende 65-plussers minimaal 1 maal per jaar valt. De gevolgen hiervan zijn vaak niet alleen lichamelijk (botbreuken, kneuzingen en snijwonden), maar vaak ook psychosociaal (valangst, verlies van zelfvertrouwen, sociaal isolement en een grotere zorg-afhankelijkheid).
Hoe kunt u uw balans verbeteren, op een goede manier vallen en natuurlijk weer veilig opstaan? Dit leert u allemaal tijdens de 6 weken durende cursus 'Vallen Verleden Tijd' bij Advies & BewegingsCentrum Maassen. De cursus bestaat uit diverse onderdelen van balanstraining tot het aanleren van valtechnieken.
Deze cursus is niet alleen bedoeld voor ouderen, maar ook, zeker gezien het preventieve karakter, voor de actieve senior. En het doel is dat u meer informatie krijgt over de oorzaak van het verhoogd valrisico en hoe u dit risico zo laag mogelijk kunt houden.
De cursus bestaat uit diverse onderdelen, waaronder balanstraining, aanleren valtechnieken en diverse spelvormen. Na deze training is het risico op vallen kleiner geworden en zult u zich beter op kunnen vangen mocht u onverhoopt toch vallen.
Er wordt tijdens de cursus gewerkt in kleine groepen. Tijdens de eerste afspraak wordt u individueel getest door Chantal Aengenend of Shardi Duijf, zij zijn beiden geriatriefysiotherapeut. Daarna zullen er 11 bijeenkomsten van 1 uur zijn met ongeveer 4 á 6 deelnemers. Na de cursus is het risico op vallen kleiner geworden en kunt u, als u dan onverhoopt toch valt, zichzelf beter opvangen.
De bijeenkomsten zijn op maandag en donderdag van 16.00 tot 17.00uur aan de Rembrandt van Rijnstraat 3 te Boxmeer.

Wilt u meer informatie neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Rembrandt van Rijnstraat 3

5831 BA Boxmeer

T 0485 52 33 00

info@abcmaassen.nl

www.abcmaassen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant