In Ledeacker is voor de leegstaande basisschool een nieuwe invulling gevonden. De gesloten kerk heeft nog geen. (foto: Kees de Bruijn)
In Ledeacker is voor de leegstaande basisschool een nieuwe invulling gevonden. De gesloten kerk heeft nog geen. (foto: Kees de Bruijn)

Sint Anthonis reserveert 3,5 miljoen voor vitale kernen

Algemeen 902 keer gelezen

SINT ANTHONIS | Inwoners van gemeente Sint Anthonis die een goed idee hebben om de leefbaarheid te ondersteunen, kunnen dit straks voorleggen aan een projectgroep. De inwoners kunnen zelf beslissen over de uitvoering van de voorgelegde ideeën.

Tekst: Kees de Bruijn

De verwachting is dat de gemeenteraad het investeringsplan op 15 maart goedkeurt, er wordt dan de komende 4 jaren flink wat extra geld voor de dorpen van gemeente Sint Anthonis vrijgemaakt. Er wordt 3,5 miljoen euro in een fonds gestoken om de vitaliteit van de dorpen te ondersteunen. Om gebruik te kunnen maken van dat geld moeten dorpsraden en betrokken inwoners zelf met ideeën komen en actief meehelpen deze ideeën vorm te geven. Dit gezamenlijk uitwerken van ideeën, ook samen met de gemeentelijke organisatie, is een wezenlijk onderdeel van het vitale kernen plan. Er worden per dorp 'ideeën-ateliers' en projectgroepen opgezet om wensen te inventariseren en beoordelen. Als een ingediend idee de leefbaarheid van een dorp wezenlijk positief beïnvloed, dan is de kans groot dat het idee wordt uitgevoerd.

People-profit-planet
Ingediende ideeën dienen duurzaam te zijn op sociaal cultureel, economisch en ecologisch gebied. Een deel van de ideeën kunnen onderdeel zijn van lopende projecten en bestaande dorpsvisies. Ook bestaande verenigingen en nieuwsoortige sociale bewegingen en informele netwerken kunnen ideeën aanleveren voor het project 'Vitale Kernen'. Wethouder Raemaekers: "Leefbaarheid is niet voor bange mensen. Uiteindelijk zal deze uiting van zelfsturing en zelfredzaamheid een aanzet zijn tot een vorm van dorpendemocratie".

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant