Afbeelding

Dode lammetjes in Bergen mogelijk werk van wolf

Algemeen 2.228 keer gelezen

BERGEN | Volgens het platform Nowolvesnl heeft een wolf afgelopen weekend waarschijnlijk meerdere malen toegeslagen. Schapenhouder Boudewijn Kooijman uit Bergen trof afgelopen weekend zeven dode lammetjes aan. Hij is ten einde raad. "Het is verschrikkelijk, ik slaap er slecht van."

Boudewijn kreeg de schrik van zijn leven toen hij de lammetjes onder ogen kreeg. "Ze hadden zulke rare beten, ik kon het in eerste instantie niet plaatsen", vertelt hij. Daarom vraagt hij raad bij Noorse collega's. En die wisten het zeker: dit is het werk van een wolf. Boudewijn schakelt onmiddellijk de politie in. Vervolgens maakt hij zelf melding bij het wolvenmeldpunt.

Politiek
Volgens de schapenhouder is het een ramp als het daadwerkelijk om een wolf gaat. "Dat is zo'n krachtig beest, daar kun je je niet tegen bewapenen. Levensgevaarlijk voor mens en dier!" Hij hoopt dan ook dat de landelijke politiek hier zo snel mogelijk mee aan de slag gaat. "De wolf is nu een beschermde diersoort, maar dat is absoluut belachelijk. We moeten zo snel mogelijk zorgen dat de wolf hier verdwijnt. Dat beest hoort hier niet thuis."

Gevaarlijk
Boudewijn vreest voor zijn schapen, maar ook voor de veiligheid van mensen. "In januari nog werden er in Oekraïne kinderen aangevallen door een wolf. Ze konden net op tijd wegkomen, maar wat als dat niet was gelukt? Dan hadden ze het waarschijnlijk niet kunnen navertellen. Willen wij dat hier ook? Lijkt mij niet!"

Als vermoed wordt dat een wolf schapen doodt, moet dit gemeld worden bij het Faunafonds. Medewerkers van het Faunafonds verzamelen DNA om vast te kunnen stellen of het een wolf is geweest die de dieren doodt. Dat moet binnen 24 uur gebeuren. Het platform Nowolvesnl constateert echter dat het Faunafonds niet altijd binnen 24 uur DNA kan afnemen. 

Platform Nowolvesnl en LTO Schapenhouderij zijn in overleg om samen een werkgroep te vormen. De werkgroep wil eerste-hulp kunnen bieden aan dierhouders na een aanval door wolven, schade vastleggen en schapenhouders informeren. In gebieden in Duitsland en Frankrijk waar wolven leven vielen in 2017 ruim 15.000 slachtoffers onder schapen, kalfjes, pony's, honden en andere dieren. 

Boudewijn Kooijman.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant