De begeleiders en kinderen van Stichting Lotta.
De begeleiders en kinderen van Stichting Lotta.

Rupsenklas hoort bij Kindcentrum Boxmeer

Algemeen 818 keer gelezen

BOXMEER | Sinds november vorig jaar heeft Stichting Lotta een eigen klas binnen het Jenaplan Kindcentrum in Boxmeer. Door deze groep kunnen kinderen met een beperking samen naar school met leeftijdgenootjes.

Anneke Joren-Roelofs zette samen met Anja Raaijmakers Stichting Lotta op. "Ik werkte voorheen op een dagbehandeling voor kinderen met een meervoudige beperking. Daar kwam ik Anja tegen. Samen deelden we de ambitie om een dagbesteding voor kinderen met een beperking te beginnen. Alleen kwam het er nooit van." In 2013 werd Anneke moeder van Lotta. Een lief meisje met een meervoudige beperking en ontwikkelingsachterstand. Toen Anneke op zoek ging naar een geschikte dagbesteding voor Lotta kon ze in de buurt geen ontwikkelingsplek vinden die aan haar wensen en verwachtingen voldeed. Tot ze in contact kwam met Stichting Liz in Nijmegen. Een plek waar kinderen met een beperking naar school gaan met leeftijdgenootjes zonder handicap en onderwijs en zorg krijgen die bij ze past. "Een mooi initiatief met kleine groepen en voldoende juffen. Deze dagbesteding paste bij onze wensen maar was helaas te ver weg voor de langere termijn." De plannen voor een eigen dagbesteding kwamen weer ter sprake. Anja en Anneke besloten er vol voor te gaan. "Ik heb mijn baan opgezegd en Anja is minder gaan werken. We hebben ons aangesloten bij de Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). Zij stimuleren het samen-naar-school concept. Met hun hulp en kennis brachten we in kaart aan welke regels we moesten voldoen en hoe we zaken het beste konden aanpakken." De volgende stap was het benaderen van een basisschool. Ze kwamen al snel uit bij het Jenaplan Kindcentrum in Boxmeer. De school omarmde het idee. "De visie van Jenaplan sprak ons aan. Daarnaast is het een centrale plaats voor alle omliggende dorpen."

Rupsenklas
Binnen de school werd een lokaal vrijgemaakt voor Stichting Lotta. Op 13 november vorig jaar beleefde de Lotta-klas haar eerste schooldag en op 2 maart werden ze officieel welkom geheten met een feestelijke opening. Net als alle andere groepen heeft de Lotta-klas een dierennaam aangenomen. De klas staat vanaf nu bekend als de Rupsenklas. "We zijn zo nog meer onderdeel van de school geworden", vertelt Anneke met een glimlach. "Het is waardevol om de kinderen deel uit te laten maken van de maatschappij en niet van een groepje." Dat is ook het uitgangspunt van Stichting Lotta. "Onze klas heeft acht kinderen. We ontvangen zes kinderen op een dag. De kinderen komen verdeeld over de week en zijn een of twee dagen vrij. Ze hebben diverse beperkingen. Voorop staat de mankracht die we hebben. Met drie begeleiders staan we op zes kinderen. De kinderen krijgen een ontwikkelingsgericht aanbod dat is afgestemd op hun niveau." De kinderen schuiven een paar maal per week aan bij klassen van basisscholen de Peppels en de Canadas of het kinderdagverblijf voor speelleermomenten. "De bezoeken sluiten aan op het ontwikkelmoment en wat een kind prettig vindt. Bijvoorbeeld bij het eten van een fruithapje of een weekopening. Een juf gaat altijd mee voor begeleiding. Ze horen echt bij de klas en groeien mee met hun leeftijdsgenootjes. Het wordt voor kinderen uit de klassen normaal. De drempel gaat weg", zegt Anneke. Samen met Anja heeft ze de ambitie om Stichting Lotta in de toekomst uit te bouwen. Binnenkort wordt het team uitgebreid naar vier begeleiders. "We merken dat er veel behoefte is aan ons initiatief. Hebben absoluut de ambitie om te groeien."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant