Afbeelding

Graafs kerkbestuur: "zorgen over veiligheid in de binnenstad"

Algemeen 303 keer gelezen

GRAVE | Het kerkbestuur van de parochie H. Elisabeth (Escharen, Gassel, Grave en Velp) maakt zich zorgen over de veiligheid in de binnenstad van Grave. De reden daarvoor is een inbraakpoging en een reeks diefstallen uit de dagkapel. De aangifte die daarvan is gedaan, heeft niet tot een aanhouding geleid. "Het kerkbestuur betreurt dat, juist omdat er haarscherpe bewegende beelden van de daders en foto's van hun auto (met Pools kenteken) aan de autoriteiten zijn overgedragen", laat woordvoerder en vicevoorzitter Alex van Megen weten. Volgens de parochie is niet alleen de kerk het slachtoffer van mensen met te lange vingers.

Het kerkbestuur heeft een brief aan de minister van Justitie, de minister van Cultuur, de Tweede Kamer, de ambassadeur van Polen en de burgemeester van Grave geschreven over de voorvallen. Het is namelijk, zonder steun van de overheid, niet mogelijk de maatschappelijke verantwoordelijkheid die de parochie heeft voor het religieus erfgoed van Escharen, Gassel, Grave en Velp te dragen. Er is de laatste jaren vooral bezuinigd op monumentenzorg. "De gemeente Grave heeft weliswaar veel geld geïnvesteerd in historisch Grave, maar subsidieert al jaren geen restauratie- of onderhoudswerkzaamheden aan de H. Elisabethkerk. Die lasten worden nu vooral door de parochie gedragen, die - om het middeleeuwse monument ook voor bezoekers open te houden - steeds meer kosten maakt die betrekking hebben op veiligheid en toerisme", aldus Van Megen. 

Kerkwachten gezocht
De Dom aan de Hoofdwagt is de grootste toeristische trekpleister in de gemeente. In het hoogseizoen en in de kersttijd is de kerk dagelijks twee uurtjes geopend voor publiek. "In 2017 hebben meer dan tienduizend toeristen zich vergaapt aan de schoonheid van de grote kerk", zegt Van Megen. Deze openstelling kan niet zonder kerkwachten die een oogje in het zeil houden. Voor de dinsdag- en vrijdagmiddag worden nog mensen gezocht. Dat geldt ook voor het weekend van 7 en 8 april, als duizenden mensen de kerk bezochten vanwege de 'vestingstedendagen'. "Toen intern overwogen werd een extern beveiligingsbedrijf in te schakelen om de kerkwachten te ondersteunen, was de maat vol", laat van Megen weten. 

"Het kerkbestuur kan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid voor het gezamenlijk erfgoed niet meer dragen als er geen sprake is van tweerichtingsverkeer. Het bestuur staat voor een open kerk, maar kan het niet alleen. De parochie vraagt daarom de gemeente, de provincie en het Rijk om steun. Er wordt meer van de parochianen gevraagd dan zij kunnen dragen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant