Geert Jacobs leert mij de kneepjes van het vak. (foto: Ingrid Driessen)
Geert Jacobs leert mij de kneepjes van het vak. (foto: Ingrid Driessen)
Aileen doet

Pottenbakker: "Duw 'm omhoog met een natte vinger"

Algemeen 653 keer gelezen

BERGEN | "Duw 'm nu maar langzaam omhoog met een natte vinger." Even voor de duidelijkheid: dit gaat over pottenbakken. Ik ben op bezoek bij Geert Jacobs van Potterie de Tramhalte in Bergen.

Door: Aileen van Tilburg

Bij pottenbakken schiet meteen de scène uit Ghost door mijn gedachten. Voor degene die 'm niet kennen: Google is je vriend. Uiteraard is ook Geert bekend met de film. "Er zijn wel eens stelletjes hier geweest die het wilde naspelen", grinnikt hij. "Van mij mag het! Een beetje humor tijdens het pottenbakken kan geen kwaad toch?"

Geert is een echte vakman. Het pottenbakken is hem met de paplepel ingegoten, want ook zijn ouders beheersten het ambacht. "Zij hadden een pottenbakkerij in Gennep. Na de oorlog zijn we naar Zuid-Afrika verhuisd en ook daar hebben we een pottenbakkerij gehad. Gelukkig zijn we ook weer terug naar Nederland gekomen."

Feesten en workshops
In 1982 koopt Geert zijn huidige pand in Bergen. "Dat heb ik helemaal opgeknapt", vertelt hij met terechte trots. Op dit moment geeft hij er workshops, lezingen en zijn er regelmatig feestjes. "Van vrijgezellenfeestjes tot kinderfeestjes en personeelsfeesten", zegt Geert. Daarnaast maakt hij zelf de mooiste kunstwerken; beeldjes, potten en zelfs urnen. Geert kan werkelijk alles maken van keramiek.

Ik ben benieuwd of ik ook een beetje talent heb. Aan de slag dus!

Geert doet het eerst even voor. Nat maken, de klei omsluiten met je handen, langzaam met je vingers een kuiltje maken en dan omvormen tot een mooi schaaltje. Peanuts!

Of toch niet... Als een echte boerin omsluit ik de homp klei met mijn kleine worstige vingertjes. Ik duw een duimpje in het stuk klei. "Goedzo!", zegt Geert bemoedigend. "Duw 'm nu maar langzaam omhoog met een natte vinger." Het lukt niet. "Ik krijg 'm niet omhoog", merk ik schaapachtig op. Geert begint te grinniken en ik kijk op. Voor mij zit De Maas Driehoek-fotografe Ingrid Driessen met haar telefoon op mij gericht. "Ben je aan het filmen?!" Ingrid knikt. Daar verschrik ik zo van dat de homp klei uit balans raakt en wild ronddraait op de schijf. Met pijn en moeite probeer ik er nog wat van te maken. Maar helaas, het eindresultaat is eigenlijk best wel bedroevend. Vooral naast al die prachtige werken van Geert.

Toch heb ik er wél plezier in. Ik doe nog een poging, dit keer met de hulp van Geert. En wonder boven wonder komt er best een prima schaaltje tevoorschijn!

K(l)ei gezellig
Eenmaal thuis open ik mijn mail en er verschijnen verschillende foto's en een video in mijn inbox. "K(l)ei gezellig", zo staat in het onderwerp te lezen. En dat was het! Bedankt Geert en Ingrid voor de leuke ervaring!

Tijdens de Paasdagen op 1 en 2 april zijn er open dagen bij de Tramhalte. Bezoekers zijn dan van 10.00 tot 18.00 uur van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Het prachtige werk van Geert wordt tentoongesteld en daarnaast is er een expositie van fotografe Ingrid Driessen en is het bloemwerk van Puur te bewonderen.

Voor meer informatie kijk op www.tramhalte.com of www.geertjacobs.nl.

Tips
Heb jij ook een bijzondere hobby? En uniek beroep? Of een fantastische activiteit? Stuur mij dan even een mailtje: redactie@demaasdriehoek.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant