Bianca en Leon bij het bijenhotel.
Bianca en Leon bij het bijenhotel.

Overloons stel in de bres voor de wilde bij

Algemeen 510 keer gelezen

OVERLOON | Het gaat niet zo goed met de wilde bijen in ons land en dat is volgens Bianca Pouw en Leon Gerrits van de Overloonse sociale onderneming Bijenhotelkopen.nl een groot probleem. "Ruim tachtig procent van de gewassen wordt door wilde bijen bestuift. Het zou een ramp zijn als de bijen uitsterven", aldus Bianca.

Zonder bestuiving door insecten is de oogst veertig procent kleiner dan met, blijkt uit onderzoek. Wilde bijen worden niet alleen bedreigd door ziektes en pesticide, maar vooral door de afwezigheid van voedselplanten. "Planten die goed zijn voor de bijenpopulatie zijn onder andere koriander, lavendel, salie, tijm, venkel, geraniums, krokussen, sneeuwvlokjes en de zonnebloem", legt Bianca uit.

Samen met haar man Leon richtte ze afgelopen december haar bedrijf Bijenhotelkopen.nl op. Ze verkopen speciaal ontwikkelde 'hotels' voor wilde bijen. Die worden o.a. gemaakt op een sociale werkplaats in Blerick.  "We zijn sociale ondernemers. Dat betekent dat we op verschillende manieren iets terug proberen te doen voor de maatschappij. Enerzijds door iets te doen voor de wilde bij, daarnaast werken we met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor hen is het heel bijzonder dat ze zo'n product mogen maken." Op dit moment werken er twee mannen fulltime aan de bijenhotels. "En er staan er nog vier te springen!", vult Bianca aan.

De zaken gaan dus goed. De bijenhotels worden verkocht aan zowel particulieren als bedrijven. "Ze zijn officieel goedgekeurd door Naturalis en wij zijn partner van de organisaties Nederland Zoemt, NL Greenlabel en het platform The Pollinators", vertelt Bianca.

De bijenhotels zijn gemaakt van natuurlijke materialen; Hollands hout, dennenappels en bamboe. De bijen kunnen er in nestelen en eitjes leggen. "Dat gebeurt vooral in het voorjaar en de zomer", vertelt Leon. "Als het koud wordt, overwinteren de bijen er."

Mensen kunnen ook zelf aan de slag op de wilde bijen te redden. "Zorg voor een diverse en groene tuin die niet té netjes is. En schaf een bijenhotel aan!", glimlacht Bianca. Bang voor stekende insecten hoef je niet te zijn. "Wilde bijen hebben geen Koningin of korf en hoeven dus niets te beschermen. Ze leven solitair. De meeste wilde bijen hebben niet eens een angel", besluit Leon.

Voor meer info kijk op www.bijenhotelkopen.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant