Afbeelding

Elektrische bolderwagen is een 'bijzondere bromfiets'

Algemeen 2.115 keer gelezen

BOXMEER | Binnenkort stappen veel kinderen van groep 7 en 8 op de fiets voor het verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland. Dat vormt voor buitenschoolse opvang de Koele Kikker in Boxmeer reden om het rijden met de Stint, de elektrische bolderwagen, nog eens onder de aandacht te brengen. "We merken dat de Stint soms voor onduidelijkheid zorgt bij medeweggebruikers."

Inmiddels wordt het straatbeeld van Boxmeer alweer drie jaar opgefleurd met de Stint, een elektrische bolderwagen waarmee maximaal tien kinderen vervoerd kunnen worden. Deze wordt door de medewerkers van de Koele Kikker (van Spring Kinderopvang) veelvuldig ingezet. Enerzijds om kinderen op te halen van basisscholen De Weijerwereld, Het Palet en Het Bolwerk die in het Jenaplan Kindcentrum naar de bso gaan. Anderzijds om leuke uitstapjes te maken, zoals naar het Kabouterpad in St. Anthonis of naar de stuw in Sambeek.De ervaringen van de medewerkers en kinderen zijn positief. Maaike Boshoven, één van de pedagogisch medewerkers: "De Stint is voor ons een heel handig vervoersmiddel. En voor de kinderen inmiddels de gewoonste zaak van de wereld. Wijzelf zijn inmiddels zeer ervaren Stint-rijders geworden. Toch merken we dat de Stint soms voor onduidelijkheid zorgt bij medeweggebruikers. Zo werden we laatst staande gehouden omdat we onze hand niet uitstaken om richting aan te geven. Dat kan echter ook niet. De Stint heeft richtingaanwijzers; onze handen hebben we nodig om gas te geven. Daarom vinden we het prettig om dit onder de aandacht te brengen. Want we hebben juist veel oog voor veiligheid."

Bijzondere bromfiets
De overheid heeft bepaald dat een Stint als elektrisch voertuig in de categorie voertuigen 'bijzondere bromfiets' valt. Met een maximale snelheid van 17 km per uur en een eenvoudige bediening is de Stint wendbaar en geschikt voor op het fietspad. De Stint heeft verlichting voor en achter en is uitgevoerd met een richtingaanwijzer en fietsbel. Bij het ontwerp van de Stint is goed rekening gehouden met de veiligheid en kindvriendelijkheid. Zo vormt het zitgedeelte een gesloten geheel en bestaat het uit afgeronde vormen. De zitting is voorzien van verstelbare heupgordels. Maaike: "We dragen ook altijd een veiligheidshesje als we de Stint besturen. Bovendien beschikken we allemaal over een rijbewijs en een Stint-certificaat. Doordat we zoveel van dit vervoersmiddel gebruik maken, zijn we inmiddels zeer goed geoefende Stint-rijders. En een niet onbelangrijk bijkomend voordeel: de Stint is milieuvriendelijk. En voor ons inmiddels een onmisbaar vervoersmiddel! Hopelijk draagt onze uitleg bij aan begrip bij medeweggebruikers."
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant