In Grave zochten leerkrachten de samenwerking met zorgpersoneel.
In Grave zochten leerkrachten de samenwerking met zorgpersoneel.

Basisschoolleerkrachten in de regio staken

Algemeen 1.093 keer gelezen

REGIO | Leerkrachten van basisscholen in Limburg en Noord-Brabant legden vrijdag 13 april hun werk neer. Ze staken voor een eerlijk salaris en verlaging van de werkdruk.

In Eindhoven wordt een stakingsmanifestatie op het Stadhuisplein gehouden. En later op de dag kunnen leerkrachten terecht in Sittard voor dezelfde manifestatie. Leerkrachten in de regio die liever dicht bij huis blijven, kunnen terecht in Cuijk om een stakingsregistratie in te vullen bij de onderwijsbond CNV. Pers is daar niet welkom, gelukkig vertellen leerkrachten graag hun verhaal. Zoals Wout Stevens van de Leander in Sint Anthonis. Hij hoopt dat de staking zorgt voor een verandering in het onderwijsstelsel. "We begonnen vorig jaar juni heel vooruitstrevend. Ik vind daar nu nog weinig van over, maar toch vind ik het belangrijk om de staking te steunen. We zijn deze weg ingeslagen en dat moet je het ook afmaken." Niet iedereen op zijn school doet mee met de staking. "Twee leerkrachten kiezen ervoor om door te werken. Daar hebben we het als team wel over gehad. Natuurlijk moet iedereen dat voor zich bepalen, maar ik denk wel dat het van groot belang is om het dialoog met elkaar aan te blijven gaan." Stevens strijdt onder andere voor meer salaris. "Het startsalaris van een leraar, daar is niets mis mee. Maar de doorgroeimogelijkheden zijn zeer beperkt en dat is jammer, want leerkracht is een fantastisch beroep; ook voor mannen!"

Grave
Ook in Grave wordt gestaakt. Leraren van De Raamdonk leggen een dag het werk neer en zochten samenwerking met het zorgpersoneel van Catharinahof. "We staken voor een gelijk salaris en minder werkdruk, maar beseffen ons ook dat dat niet overal kan. De werkdruk is niet alleen op de basisscholen heel hoog." aldus Nienke van den Berk, leerkracht van groep 8 op de Raamdonk. Vrijdag gaf het team van de Raamdonk hun aandacht voor even aan de mensen die dat zeker ook verdienen. Zij bewonderen het harde werken van de mensen in de zorg en weten dat het voor hen nog lastiger is om de deuren te sluiten voor een staking.

Niet staken
Toch zijn er ook leerkrachten die er heel bewust voor kiezen om door te werken. Een leerkracht laat weten: "Voor veel leerlingen en hun ouders of verzorgers levert een dag niet naar school gaan zoveel stress op, dat we ervoor gekozen hebben continuïteit te brengen. Klassen die het kunnen begrijpen enof aankunnen besteden er wél aandacht aan. Ieder op eigen wijze."


 

Vrijwilligers bij het loket voor stakingsregistratie in Cuijk.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant