Toon Hermens in zijn achtertuin; een uithangbord voor AED's.
Toon Hermens in zijn achtertuin; een uithangbord voor AED's.
interview

Toon Hermsen (80): blijft zich harT inzetten voor AED's

Algemeen 10.748 keer gelezen

MILL | Hij mag dan al tachtig jaar zijn, Toon Hermsen heeft een missie en daar blijft hij zich voorlopig voor inzetten. Zijn droom? "Dat heel Nederland één 6-Minutenzone wordt en dat iedereen vanaf 15 jaar kan reanimeren en een AED bedienen!"

Door: Aileen van Tilburg

Al ruim zestig jaar doet Toon vrijwilligerswerk; van misdienaar tot bestuurslid van de Nationale Woningraad afdeling Noord-Brabant, maar ook voorzitter van een volleybalclub en bestuurslid van een fietsclub. Er zijn weinig disciplines waar Toon niet aan geproefd heeft. De geboren en getogen Millenaar heeft altijd de drang gehad om wat te betekenen voor de maatschappij.
In 1991 krijgt zijn leven een drastische wending als hij te maken krijgt met hartproblemen. "Dan staat je wereld op z'n kop", vertelt Toon. Ruim drie jaar moet hij revalideren, maar mede door zijn positieve instelling komt hij er weer bovenop. Misschien wel sterker dan ooit én met een duidelijke missie. Hij richt een recreatieve sportvereniging op. "Een sportvereniging speciaal voor hartpatiënten, want bewegen blijft natuurlijk heel belangrijk."
Toen de Gezondheidsraad in 2002 de minister van Volkshuisvesting adviseerde om ook leken toe te staan de AED te gebruiken, zag hij de perfecte uitlaatklep voor zijn dadendrang. Hij richtte Stichting 'Kies voor Leven' op met als missie het tot stand brengen van een landelijk dekkend netwerk van defibrillatoren. Dat netwerk moet ervoor zorgen dat op elke plek in Nederland binnen zes minuten kan worden begonnen met defibrilleren. Als dat lukt, vergroot dit de kans op overleven met ongeveer 50 procent.
Het wordt een groot succes. Op dit moment zijn de AED's (Automatische Externe Defibrillatoren) niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Nederland en worden er dagelijks mensen het leven gered die geconfronteerd worden met een hartstilstand.
In 2011 wordt Kies voor Leven uitgeroepen tot derde beste goede doel van Nederland in de categorie Gezondheidszorg. Toon is in eerste instantie erg blij, maar vraagt zich af waarom hij niet eerste is geworden. "Ze zeiden dat een risicoanalyse ontbrak. Die heb ik dan ook maar meteen geschreven." En jawel, een jaar later staat Stichting Kies voor Leven op nummer één. Toon weet als geen ander hoe belangrijk het is dat hulp er op tijd bij is. "Elke seconde telt en dat is écht zo."
De gedreven vrijwilliger besloot toen hij 75 jaar werd, dat hij het wat rustiger aan wilde doen. Hij bracht Kies voor Leven onder bij de Hartstichting, waar hij ambassadeur is. Inmiddels heeft hij Kies voor Leven toch weer nieuw leven in geblazen. "Stilzitten is niets voor mij, dan krijg ik een onrustig gevoel. Gelukkig heb ik een hele lieve vrouw, Diny, die mij door dik en dun steunt. Ik leerde haar 54 jaar geleden kennen, we trouwden na zes weken en zijn nog steeds ontzettend gelukkig met elkaar." Diny vult hem nuchter aan: "Tja, een man moet toch wat te doen hebben? En ik vermaak mij wel hoor. Lekker een boek lezen, met de hond wandelen en ik heb een fantastisch mooie grote televisie."
Ondertussen gaat Toon dus nog regelmatig de hort op om AED's onder de aandacht te brengen. Dat doet hij onder andere door het geven van lezingen. Daarnaast ontmoet hij regelmatig mensen in het zakenleven. Zo mocht hij onlangs een kop koffie komen drinken bij de CEO van Philips Benelux. Trots toont hij de foto's van zijn bezoekje. "Mooi toch, ik vind het prachtig als zo'n man naar mijn verhaal wil luisteren", vertelt Toon stralend.
Ook zijn woning in Mill is een groot reclamebord voor AED's. Ze hangen in zijn voor- en achtertuin in alle denkbare soorten en maten. "Ik leen ze ook uit tijdens evenementen, zoals de Vierdaagse."
Zelf heeft Toon sinds 2003 al 22 keer een van zijn AED's ingezet om een mensenleven te redden. Daarnaast heeft hij ruim 6500 burgerhulpverleners opgeleid. "Dat doe ik nu niet meer, dat laat ik aan de jongere generatie over", lacht hij.
Wanneer zijn missie geslaagd is? "Nou het zou mooi zijn als iedereen kan reanimeren en een AED bedienen, maar dat is misschien een utopie. Als er dertig burgerhulpverleners in een straal van 500 meter te vinden zijn, dan ben ik al heel tevreden!", besluit Toon. Wil je meer weten over de missie van Toon Hermsen? Kijk dan op www.kiesvoorleven.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant