Afbeelding

Waterschap Aa en Maas plaatst beaver deceiver en verwijdert beverdam in Oeffeltse Raam

Algemeen 412 keer gelezen

OEFFELT | Het Waterschap plaatst vrijdag 20 april een beaver deceiver in de Oeffeltse Raam. De beaver deceiver  zorgt ervoor dat de beverdam de doorstroming van water niet belemmert en de bever toch kan blijven zitten. Verderop in de beek wordt een beverdam verwijdert.  

Het waterschap bespreekt de hoogte van het waterpeil met perceeleigenaren. In het voorjaar bereiden agrariërs het land voor op de nieuwe gewassen. Met omliggende agrariërs is afgesproken het waterpeil te verlagen.  Door deze verlaging  is de bever extra geprikkeld om het peil te verhogen. Een bever heeft voorkeur  voor een eigen peil waarbij de ingang van zijn hol onder water staat als bescherming tegen indringers.  Om dit te bereiken bouwt de bever een beverdam. Gevolg hiervan is dat het achterliggende agrarische gebied niet voldoende water kwijt kan.  Het waterschap wil met deze maatregelen de afvoer weer mogelijk maken. Door het streefpeil  te handhaven wordt de bever niet onnodig  geprikkeld om opnieuw een  dam te bouwen.

Beaver deceiver
Om het waterpeil te kunnen blijven regelen, wordt een zogenaamde beaver deceiver geplaatst. Dit is een buis die ervoor zorgt dat het water afgevoerd kan worden en tegelijkertijd de beverdam kan blijven zitten. De buis is van pvc, heeft een diameter van ca. 30 cm en beschikt over perforaties met een gaaswerk zodat de bever de buis niet dicht kan maken met zand,  klei of ander materiaal.  

Planning
Vrijdag 20 april wordt een beverdam in de Oeffeltse Raam in Sambeek verwijderd. In dezelfde beek   wordt een beaver deceiver aangebracht in een onlangs aangelegde beverdam.

Bevers
Bevers zijn een beschermde diersoort en komen ook in de Brabantse natuurgebieden steeds vaker voor. De dieren zitten op meer dan 30 plekken in Zuidoost Brabant. Op plekken waar het kan, zijn bevers meer dan welkom. Het komt echter ook voor dat de beverdammen wateroverlast veroorzaken.

Beverprotocol
"Waterschap Aa en Maas heeft samen met de andere Brabantse waterschappen en in overleg met de provincie Noord-Brabant een beverprotocol opgesteld. In dit protocol staat beschreven welke afwegingen het waterschap maakt en wat de handelswijze is bij het ingrijpen op locaties met bevers. Het doel van het protocol is om zorgvuldig en transparant te kunnen werken volgens de wet natuurbescherming", aldus William de Kleijn, dagelijks bestuurslid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant