Horror; een veelbelovende en unieke voorstelling.
Horror; een veelbelovende en unieke voorstelling.
interview

Schouwburg Cuijk zoekt de verbinding

Algemeen 379 keer gelezen

CUIJK | Schouwburg Cuijk presenteerde vrijdag 11 mei het nieuwe theaterprogramma voor het seizoen 2018/2019. Met ruim 150 producties en veelzijdig aanbod. "Het is divers, met voor ieder wat wils", vertelt directeur Sjoerd Meijer. 'Verbinden' is komend seizoen een belangrijk thema.

Door: Aileen van Tilburg

Schouwburg Cuijk is verschillende samenwerkingen aangegaan. Onder andere met de Martinuskerk. Onder de noemer 'Muziek in de Martinus' hebben de Schouwburg, beiaardier, stichting Severijnorgel, de Martinusparochie en klassiek-programmeur John Floore hun krachten gebundeld. Daaruit is een prachtig programma ontstaan met diverse optreden die in de kerk gegeven worden. "We verwachten er heel veel van!", vertelt communicatie-adviseur Anneke van den Wildenberg enthousiast. "Een fantastische locatie, geweldige akoestiek en ook nog eens top-artiesten."

Daarnaast gaat de Schouwburg ook samenwerken met BiblioPlus. Er komen een aantal voorstellingen - literaire ontmoetingen - in de Schouwburg die in in samenwerking met BiblioPlus zijn geprogrammeerd. "Waar mogelijk verzorgt de bieb dan een randprogramma", legt Meijer uit. Gasten tijdens de literaire avonden zijn Sonja Barend, Franca Treur, Jan Siebelink en Tommy Wieringa.

Voor de schouwburgdirecteur is het heel belangrijk om de verbinding te zoeken met verschillende partners. "We willen ons aanbod zoveel mogelijk aanpassen op de behoeften van de samenleving. Fijn als mensen meedenken en aanhaken bij de programmering."

Grote namen
Uiteraard staan er ook dit jaar weer veel grote namen op de bühne in Cuijk. Van Jan Smit tot Freek de Jonge, Tineke Schouten, Ali B, Eva Crutzen, Karin Bloemen, Bert Visscher, maar ook Daniël Arends en als klapper Arjen Lubach. "We hadden eigenlijk onze programmering al afgrond toen Arjen Lubach bekend maakte dat hij weer de theaters ingaat. Gelukkig hebben we het programma daar nog op aan kunnen passen. Zo'n naam wil je natuurlijk graag hebben", aldus Meijer. "Daarnaast vind ik het heel erg leuk dat Brigitte Kaandorp eindelijk weer op het podium staat en een andere naam waar ik trots op ben is Jacqueline Govaert. Zij stond in 2015 voor het laatst in Cuijk op het podium. Dat was een dag na de aanslag in Bataclan in Parijs. Enorm indrukwekkend!"

Van den Wildenberg: "En ook Frank Boeijen is van de partij. Het is inmiddels bijna een traditie dat hij zijn programma in Schouwburg Cuijk samenstelt. Daar is hij een week mee bezig en vervolgens is de première ook in Cuijk. Altijd een groot succes."

Favorieten
De directeur en communicatie-specialiste hebben zelf ook favorieten. Van den Wildenberg: "Ik kijk heel erg uit naar Carmina Burana. Dat is een prachtig muziekstuk uitgevoerd door harmonie Semper Unitas uit Sambeek in samenwerking met het koor VeroVoces uit Boxmeer. Er staan dan zeker 150 personen op het podium; alleen dat is al enorm indrukwekkend."

Meijer kijkt erg uit naar Jazz Orchestra of the Concertgebouw en Fay Claassen. "Dat is een voorstelling waarbij Nederlandse hits gebracht worden door de bigband van het concertgebouw orkest. Denk aan nummers van Ramses Shaffy, maar ook Dikkertje Dap. Gewoon leuke liedjes die je kent en lekker kunt meezingen."

Ook de voorstelling Horror lijkt Meijer geweldig. "Een ijzingwekkend eng stuk op toneel. Het is doorbreekt alle tradities en je wordt als kijker helemaal uit je comfortzone gehaald. Het belooft echt iets heel speciaals te worden; compleet nieuw."

Toneel
Het programma zit vol met toneelstukken. Denk aan All Stars de Musical met Jim Bakkum en Kees Boot, Expeditie Eiland als parodie op het populaire televisieprogramma Expeditie Robinson, De Verleiders over fakenews, Facebook en Uber, maar ook Late Lente met Guido Spek, Ellen Pieters en Sjoerd Pleijsier. Een van de hoogtepunten is King Lear. De klassieker van Shakespear wordt uitgevoerd door toneelgroep Maastricht met in de hoofdrol niemand minder dan Huub Stapel. "Zo'n fantastische acteur in zo'n fenomenaal verhaal: daar moet je bijzijn!", zegt Meijer.

Project X
Een ander absoluut hoogtepunt is de voorstelling Judas naar het ongekend populaire boek van Astrid Holleeder. In de hoofdrol Renée Fokker en Eva van de Wijdeven. Van den Wildenberg vertelt: "Toen we deze voorstelling boekte, wisten we nog niet wat het was. Het werd namelijk Project X genoemd. Pas veel later bleek dat het ging om de voorstelling Judas." Meijer vult aan: "Het is een van de best bewaarde theatergeheimen."

Kinderen
Ook de allerkleinste bezoekers zijn komend seizoen weer van harte welkom in het theater. Er zijn diverse kinder- en familievoorstellingen. Hoogtepunt is waarschijnlijk wel de Sprookjessprokkelaar, een vrolijke musical van de Efteling die te zien is op Tweede Kerstdag.

Muziek
Muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij voorstellingen van onder andere Miss Montreal, Tania Kross, maar ook The Michael Jackson Tribute. "The King of Pop komt weer even tot leven!", zegt Meijer.

Anneke van den Wildenberg
Voor Anneke van den Wildenberg is dit het allerlaatste programma dat ze mee samenstelt. In oktober van dit jaar gaat ze met pensioen. Meijer heeft in Babette Pul een geschikte opvolger gevonden. "Uiteraard gaan we Anneke heel erg missen!", zegt hij. "Ze heeft hier twintig jaar gewerkt, maar ik ken haar al veel langer. We hebben namelijk ook samengewerkt bij een theater in Roermond." Ook Anneke gaat het theater ontzettend missen. "Mijn hart ligt bij kunst en cultuur. Ik geniet nog steeds met volle teugen van mijn werk. Als je ziet dat het publiek een leuke avond heeft en de artiesten een top voorstelling neerzetten, dan is mijn missie geslaagd." Na haar pensioen gaat Anneke eerst even lekker genieten van het niks doen. "Daarna wil ik mijn oude hobby schilderen misschien wel weer oppakken. En ik wil ook nog reizen en wat met kunstgeschiedenis gaan doen. Genoeg plannen dus!", besluit ze met een lach.

Tickets en meer info 
Het nieuwe theaterprogramma van 2018/2019 werd vrijdag 11 mei bekendgemaakt. Dan is het programma te vinden op de website www.schouwburgcuijk.nl en op dinsdag 15 mei worden er brochures huis-aan-huis verspreid bij De Maas Driehoek. Daarnaast zijn de brochures ook af te halen in openbare gebouwen.

De voorverkoop voor pashouders begint woensdag 16 mei om 19.30 uur. Bestellen kan online, maar de kassa is ook geopend van 19.30 tot 21.30 uur. Vanaf vrijdag 18 mei 19.30 uur kan iedereen tickets bestellen. De kassa is dan ook geopend van 19.30 tot 21.30 uur. Uiteraard kan er ook online besteld worden via de website.

Er zijn vijf verschillende series samengesteld. Kies je drie voorstelling uit dezelfde serie, dan krijg je twintig procent korting. Meer info online en in de brochure.

Renée Fokker en Eva van der Wijdeven spelen de hoofdrol in Judas. (foto: Mark Engelen)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant