Het atelier van Roggy in Cuijk.
Het atelier van Roggy in Cuijk.

"Bij Roggy kunnen de cliënten zich nuttig maken"

Algemeen 1.011 keer gelezen

CUIJK | Al ruim zeventien jaar bestaat dagopvang Roggy (onderdeel van Dichterbij) aan de Korte Beijerd 3 in Cuijk. "Toch hebben we het idee dat mensen ons niet altijd weten te vinden", vertelt begeleidster Marja van Dijk.

Door: Aileen van Tilburg

In de Roggy wordt elke dag hard gewerkt. Zo'n 35 medewerkers met een verstandelijke beperking komen er eens of meerdere dagen per week. Er zijn drie afdelingen: creatief, Plaza (kantine) en industrieel. "Vooral die laatste is wel uniek", vertelt Marja. In de industriële ruimte worden vliegengordijnen en spijkerclips gemaakt en spuitjes voor MSD ingepakt. "Een aantal medewerkers helpt ook wekelijks mee in een groothandel in dierenartsbenodigdheden in Cuijk. Dat is ontzettend leuk! Deze doelgroep kan zoveel wél en iedereen wil zich graag nuttig voelen. Op deze manier kunnen ook onze medewerkers echt wat betekenen voor een ander en dat is fantastisch."

Ook in de Plaza (kantine) wordt dagelijks hard gewerkt. Er wordt lunch bereid voor de medewerkers en begeleiders. Medewerkster Karin laat trots zien wat er vandaag op het menu staat. "Soep, broodje gezond of een broodje filet american", legt ze uit. Haar specialiteit? "Chinese tomatensoep!" Twee dagen per week helpt ze mee in zorgcentrum Castella. Kamers poetsen, koffie zetten of een spelletje doen met de bewoners daar. Daarnaast wordt bij Roggy ook de was gedaan voor een bed and breakfast en een voetbalclub. Genoeg te doen dus!

"Creatief zijn we ook heel goed", vertelt Marja terwijl ze het atelier laat zien. Op dit moment worden er kleine schilderijtjes van huisjes gemaakt die bedoeld zijn voor een goodiebag. "We maken er 250!", vertelt een medewerkster trots. Op tafel liggen tientallen schilderijtjes uitgestald. Maar in het atelier sieren ook prachtige grote schilderijen, bloempotten en andere versieringen. Alles daarvan is te koop. "Op dinsdag en donderdag zijn bezoekers van harte welkom bij ons. Je kunt dan gewoon binnenlopen tussen 9.30 en 16.00 uur", legt Marja uit. Wie de schilderijen wil bewonderen kan ook terecht bij Castella, daar hangen ze in de gang en ook deze zijn te koop En ook de groepsaccommodatie in Beugen is aangekleed met de kunst van de medewerkers van Roggy.

Geschiedenis
Vroeger was de ruimte van de 'Roggy Broodfabriek'. "Waar wij nu zitten, waren kantoren", legt Marja uit. "De directie destijds vond het leuk als die naam behouden zou blijven, vandaar dat wij nu Dagbesteding Roggy heten."

Veel medewerkers komen uit de directe omgeving van Cuijk. 's Morgens rond 9.00 uur druppelen de eerste binnen. "Dan starten we de dag met een kop koffie of thee. Mensen die wat verder weg wonen, worden opgehaald met de taxi. Dan start het eerste dagdeel. Medewerkers kunnen zelf kiezen voor industrie, kantine of creatief. Na de gezamenlijke lunch waarbij de versgemaakte soep, en broodjes gekocht kunnen worden kunnen ze weer een ander programma kiezen. Rond 17.00 uur is iedereen weer naar huis", aldus Marja.

In september wordt er een open dag gehouden. "Het zou echt leuk zijn als er dan veel mensen een kijkje komen nemen!"

Om alvast een indruk te krijgen van wat er allemaal gemaakt wordt bij Roggy, kijk op de Facebookpagina: https://www.facebook.com/RoggyDichterbij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant