Gerda Arts is bezig met haar Muizenhuisjes. (foto: Aileen van Tilburg)
Gerda Arts is bezig met haar Muizenhuisjes. (foto: Aileen van Tilburg)
Aileen doet

Muizenhuisjes maken: priegelwerk, maar prachtig resultaat

Algemeen 1.209 keer gelezen

LANGENBOOM | Het is een echte Hollandse traditie: beschuit met muisjes als er een kindje geboren is. Vormgeefster Gerda Arts kijkt met hele andere ogen naar een pakje muisjes. Zij maakt er speeldoosjes van, de zogenaamde 'muizenhuisjes'.

Door: Aileen van Tilburg

Muizenhuisjes zijn piepkleine kijkdoosjes gemaakt van het pak van het welbekende Hollandse zoete beleg. In het huisje ligt een pasgeboren muisje in zijn of haar wiegje. Er staat een commode, een kast en er hangen piepkleine kleertjes aan de kapstok. Het grootste deel is gemaakt van karton en papier en een paar dingetjes, zoals de kleertjes, zijn gemaakt van stof. Het speeldoosje is voorzien van een schattig muziekje en een lampje. Een fantastisch cadeautje voor kersverse ouders. De speeldoosjes worden gepersonaliseerd met de naam, geboortedatum en -tijd van het kindje en op de achterzijde een persoonlijke boodschap van 'de schenker'. En het mooiste? Je steunt ook nog eens een goed doel. "Acht euro per muizenhuisje gaat naar War Child", legt Gerda uit.
Vol verbazing kijk ik naar de piepkleine meubeltjes in het kartonnen doosje. De spulletjes zijn zo klein en zo gedetailleerd dat ik mij bijna niet kan voorstellen dat ik die met mijn worstige vingertjes zou kunnen maken. Ik mag meehelpen met het in elkaar zetten van een kast. "Aan een compleet huisje, heb ik ongeveer vier uur werk", legt Gerda uit. Gerda is altijd al enorm creatief geweest. Ze begon haar carrière in het voortgezet onderwijs, maar kwam met een aantal omzwervingen uiteindelijk toch op de Kunstacademie terecht. "Dat beviel mij zo goed dat ik mijn baan heb opgezegd en mij vol op het creatieve heb gestort", vertelt Gerda. Inmiddels heeft ze een prachtig atelier aan huis in Langenboom. Daar maakt ze de mooiste dingen van o.a. porselein en papier. "De afwisseling maakt het voor mij leuk", aldus Gerda.
Het eerste muizenhuisje maakte ze voor een vriendin. Dat was zo'n 'hit' dat ze er graag meer wilde maken. Maar zo makkelijk was dat nog niet. "Ik kreeg uiteindelijk een contract van De Ruijter, je mag niet zomaar de huisstijl van een merk overnemen in een eigen product." Drie jaar voorbereiding gaat eraan vooraf voordat Gerda daadwerkelijk de speeldoosjes kan gaan maken. Er werden kunststof muisjes gemaakt en kabeltjes en lampjes besteld in China. In samenwerking met de drukker werd het 'template-ontwerp' drukklaar gemaakt. Inmiddels loopt alles op rolletjes en krijgt Gerda zo nu en dan hulp. Ze ontwierp een naai- en haakpatroon voor broekjes en jurkjes. Een schoonzus in België naait de kleertjes en haar wijlen schoonmoeder haakte de meest schattige jurkjes. Een vriendin bood aan om deze jurkjes in elkaar te zetten. Patiënten van een GGZ-instelling vouwen miniatuur-pamperdoosjes en schapjes. "En zo kan ik weer aan nieuwe ideeën werken", aldus Gerda.
Ik ben inmiddels druk in de weer met het vouwen van de kast. Dat gaat goed, maar dan het lijmen. Terwijl ongeveer alles aan mijn handen blijft plakken, probeer ik een schap in de kast te lijmen. Gerda is al zo goed als klaar met haar complete kast als ik net aan schap twee begin. Het is zo'n priegelwerk dat ik er zenuwachtig van word. Een gevoel van onrust stroomt door mijn vingers en ik begin een beetje te trillen. Als de kast af is, constateer ik dat de schappen scheef zitten. Maar goed dat de stapeltjes 'kleding' vastgelijmd zitten... Voor mij is al snel duidelijk dat het mij nooit gaat lukken om zo'n compleet muizenhuisje in elkaar te zetten. Daarvoor moet je écht geduld hebben (en een vaste hand!). Om het resultaat kan ik mij echter blijven verbazen; het is echt fenomenaal! Zoek je nog een uniek cadeautje? Kijk dan zeker eens op www.g-arts.nl. Daar zijn de muizenhuisjes te bestellen.

Aileen van Tilburg
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant