Nellie de Hoog. (foto: Kees de Bruijn)
Nellie de Hoog. (foto: Kees de Bruijn)

Nog één keer georganiseerd naar Lourdes

Algemeen 952 keer gelezen

SINT ANTHONIS | Dit najaar wordt in gemeente Sint Anthonis de laatste gezamenlijke Lourdesreis georganiseerd. Als er één persoon is die veel van de Sintunnisse Lourdes-bedevaarten kan vertellen, dan is het de 84-jarige Nellie de Hoog wel. Zij was er vanaf het begin bij en ging tot haar zeventigste mee als organisator en begeleider.

Met zichtbaar plezier vertelt Nellie de Hoog geestdriftig over de Lourdesreizen.

"Lourdes is meer dan een plaats in Zuid-Frankrijk met een serie hotels en winkeltjes, het is toch vooral een plek waar mensen een paar dagen lang iets overweldigends beleven. Dat geldt ook voor de mensen voor wie het belangrijker is er een weekje tussenuit te zijn dan bewust mee te doen met de pelgrimage".

Al lange tijd gingen er mensen op bedevaart naar Lourdes. Daarbij waren in de beginjaren mensen als Truus Jansen, Truus Seiger en vele anderen onmisbaar. Ook kon je met de zusters uit Stevensbeek naar Lourdes. De bedevaart kreeg na 1996 een grote impuls toen een vriendengroep van een ernstig zieke plaatsgenoot een gesponsorde fietstocht van Lourdes naar Sint Anthonis organiseerde. De fietsers haalden 35.000 gulden op. Er werd een gemeentelijke stichting opgericht en zo konden meer mensen mee met de Lourdesreizen.

Stoppen
"Als je één keer mee bent geweest als vrijwillige begeleider, dan wil je alles opzij zetten om een volgende keer weer mee te kunnen gaan", verzekert Nellie de Hoog. Toch vindt ook zij het een goed besluit om te stoppen. Want om verschillende redenen loopt het aantal beschikbare vrijwilligers terug. Voornamelijk omdat de bedevaart een volle week tijd vergt van de vrijwilligers, bovendien moeten de meeste vrijwilligers hun reis zelf betalen.

Nellie de Hoog kan onafgebroken vertellen over de Lourdesreizen en tot de dag van vandaag houdt ze alles bij in plakboeken. "Het reizen met de trein naar Zuid-Frankrijk bijvoorbeeld was op zich al een dikke aflaat. Driehoog in bedjes slapen was voor velen een uitdaging, er viel er wel eens eentje uit. Maar het kwam altijd goed. We hebben nooit één klacht gehad". Dit beamen de huidige kartrekkers van de organisatie Riek van Raaij en Bert de Kleijnen.

"Wat me het meest is bijgebleven van Lourdes is de steun, verlichting en blijdschap die veel mensen kregen van het licht van Maria, bijvoorbeeld om hun eigen problemen dragelijker te maken".

Op de vraag hoe zij in één zin de vele Lourdes-pelgrimages kan samenvatten, antwoordt Nellie de Hoog: "Wat was het geweldig, wat hebben we genoten".

Ter afsluiting en herinnering aan de vele gemeentelijke Lourdesreizen is er op 19, 20 en 21 mei van 11.00 tot 17.00 uur in het Heemhuus in Sint Anthonis een tentoonstelling ingericht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant