Nico Piek voor de groentetuin van Verdeliet.
Nico Piek voor de groentetuin van Verdeliet.
Aileen doet

Wereldtuin Verdeliet: 'geheim' groen pareltje van Cuijk

Algemeen 871 keer gelezen

CUIJK | "Veel Cuijkenaren weten volgens mij niet dat Wereldtuin Verdeliet bestaat óf zijn er nog nooit geweest", constateert Nico Piek. "Zonde", vindt de enthousiaste vrijwilliger. Hij laat mij zien waarom deze oase van groen in de wijk De Valuwe een bezoekje waard is.

Door: Aileen van Tilburg

In 2012 werd het eerste symbolische 'zaadje' voor Verdeliet geplant. Twee ondernemend vrouwen zagen wel wat in het braakliggende stuk grond dat vroeger de opleidingstuin van het Merlet College was. Al een aantal jaar was het stuk grond, het bijbehorende gebouwtje en de kas niet meer in gebruik. De vrouwen zagen er wel wat in en namen contact op met de gemeente en het Merlet College. Vanaf 2013 is er hard gewerkt om ervan te maken wat het nu is. Nico Piek is vrijwilliger van een van de eerste uren.

"Ik ben boekhouder van beroep geweest, maar ik ben nu zeventig jaar en met pensioen. Heerlijk om hier bezig te zijn!", vertelt hij terwijl we door de tuin lopen. Tientallen vrijwilligers zijn hard aan het werk. Er wordt geschoffeld, gepoot, geverfd en getimmerd. In totaal zijn er maar liefst 65 medewerkers actief bij Verdeliet.

Te koop
In een grote moestuin worden diverse soorten groenten en fruit verbouwd. "Die zijn hier ook te koop", legt Nico uit. "Restaurant Smaak komt hier regelmatig producten halen, maar ook de Schouwburg is vaste klant." Uiteraard zijn ook particulieren van harte welkom voor een lekker bakje aardbeien, verse boontjes, maar behalve groenten en fruit zijn er ook zaden, plantjes en bloemen te koop. Het bijbehorende gebouw is helemaal opgeknapt. Compleet met keuken, atelier en verkoopruimte. Er liggen zelfgemaakte cadeauartikelen en boeken. Het zaaltje is overigens ook te huur.

Kinderen
Even verderop is de bijentuin. Daar wordt door de diertjes hard gewerkt om honing te maken. Op grote informatieborden is tevens heel erg veel informatie over het bijenvolk te vinden. "Leuk voor kinderen", weet Nico. "Die kunnen overigens hier ook lekker spelen in onze natuurspeeltuin."

Crowdfunding
Bijna alles bij Verdeliet is zelfgemaakt of gekregen. Op dit moment is er een crowdfundactie op poten gezet voor een schaduwdoek. Dat is hard nodig om de planten in de kas beter te kunnen telen. "Er is in totaal 7000 euro nodig. De provincie subsidieert de helft", zegt Nico. De rest wordt bekostigd met donaties. Meer info en doneren kan via https://crowdfundingvoornatuur.nl/nl/projects/Verdeliet.

In het midden prijkt een prachtige vijver, mét gezellige zitjes. "Eigenlijk zouden wij als vrijwilligers hier vaker moeten gaan zitten om even te genieten van al het moois", zegt Nico. Hij vervolgt: "Maar dat gebeurt zelden. Daarvoor zijn we te hard aan het werk!", lacht hij. "Maar het zou mooi zijn als bezoekers hier wél komen genieten van de rust. Iedereen is echt van harte welkom!"

De tuin is vier keer per week geopend: maandag van 13.00 tot 16.30 uur, woensdag van 13.00 tot 16.30 uur, donderdag van 9.00 tot 16.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. "Koffie en thee is gratis!", besluit Nico uitnodigend. De tuin is gevestigd aan Toermalijnlaan 50 in Cuijk. Meer info op www.verdeliet.nl.

Heb jij ook een bijzondere hobby? Een uniek beroep? Of een fantastische activiteit? Mail dan naar redactie@demaasdriehoek.nl en wie weet kom ik binnenkort dan bij jou langs.

Aileen van Tilburg
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant