Ton Daanen is al 56 jaar keurmeester.
Ton Daanen is al 56 jaar keurmeester.

"Zesenvijftig jaar keurmeester zijn is een uitzondering"

Algemeen 810 keer gelezen

CUIJK | Ton Daanen uit Cuijk is maar liefst 56 jaar keurmeester kleur- en postuurkanaries van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Een uitzonderlijke prestatie. "Niet iedereen heeft het uithoudingsvermogen of de gezondheid om een dergelijke bijdrage aan de vogelsport te mogen leveren", aldus zijn collega's.

Zoals Ton zelf zegt: "Gezondheid kun je niet kopen. Je moet geluk hebben in het leven. Mijn conditie is voor mij de maatstaf. Die is goed, maar als ik merk dat het bij mij lichamelijk of geestelijk gaat haperen, dan hang ik mijn keurjas subiet aan de wilgen."

Ton doet jaarlijks zo'n twintig keuringen in Nederland, maar ook in België en Duitsland. "Er was een tijd dat ik meer dan vijf en dertig keuringen per jaar deed", vertelt Ton. Het aantal keuringen die hij in die 56 jaar heeft mogen verrichten komt al dicht in de buurt van het magische getal van 1300.

Zijn kennis houdt Ton op peil door veel te lezen, internet en door de vele contacten met collega-liefhebbers. "Met elkaar praten over de liefhebberij, kennis delen en opdoen, kortom; bijblijven. Bovendien kom je zo nog eens ergens.'' Hij bezoekt de grote tentoonstellingen: BPC Antwerpen, de Belgische Gouden Ringshow, Deutsche Meisterschaft DKB, Frisé Freunde, de COM-wereldshow en de Nationale Kampioenschappen in Zwolle. Zelf speelt hij met zijn vogels jaarlijks nog vier of vijf tentoonstellingen.

Zijn liefde voor vogels begon al op jonge leeftijd. Met een vader die postduiven hield, kwam hij uit een echt vogelnest. AI op zijn zevende was hij de trotse bezitter van vijftien bonte kanaries en een grote volière. In 1951 werd Ton Daanen lid van de Goudvink in Nijmegen. ( Nu E.N.V.V.) Een jaar later sloot hij zich aan bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV). In 1962 mocht Ton Daanen zich keurmeester kleur- en postuurkanaries noemen. Dat doet het tot op heden met veel plezier.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant