Afbeelding

Gebiedsplan Raam presenteert plannen

Algemeen 559 keer gelezen

MILL | Op woensdagochtend 23 mei 2018 is het Gebiedsplan Raam gepresenteerd door de betrokken gebiedspartners bij Kasteel Tongelaar. Het Gebiedsplan Raam en de onderliggende visie op het gewenst grond- en oppervlaktewater regime (GGOR) en de milieueffectrapportage (MER) zijn rijp voor besluitvorming en inspraak. Daarom hebben we als samenwerkende partijen dit moment gemarkeerd. Het plan is officieel overhandigd aan bestuurders van het waterschap en gemeenten, die daarmee de planologische besluitvorming in gaan.

'Samen werkt beter!' Vanuit dat perspectief is het Gebiedsplan Raam opgesteld gericht op de thema's water, natuur, landbouw, cultuurhistorie, landschap en recreatie. Alle betrokken partijen willen samen meerwaarde creëren in dit gebied. Zij hebben ambities en opgaven vertaald in een visie en uitvoeringsprogramma. Vanuit de overtuiging en betrokkenheid om het gebied nog mooier te maken!

Gebiedsplan Raam
Het Gebiedsplan Raam maakt onderdeel uit van de Verborgen Raamvallei. In het gebied rondom de Raam wordt samen met gebiedspartners gezocht naar oplossingen om meerdere doelen op het gebied van water, natuur, landbouw, recreatie, infra en cultuurhistorie met elkaar te verenigingen. Er is ruimte gezocht voor ecologisch beekherstel, ecologische verbindingszones en Natuur Netwerk Brabant, de toegankelijkheid van het gebied moet worden verbeterd en samen streven we naar een goed waterpeil voor landbouw en natuur. Het Gebiedsplan Raam is de uitwerking van de Samenwerkingsovereenkomst Verborgen Raamvallei waarbij alle belangen uit het gebied aan tafel hebben gezeten in het ontwerpproces. In de toekomst willen we dit Gebiedsplan dan ook samen gaan uitvoeren. De concept stukken (Gebiedsplan Raam, GGOR visie en MER) die gepresenteerd zijn, zijn in te zien op www.aaenmaas.nl/gebiedsplanraam.

Veel diversiteit
Jos van den Boogaart, wethouder van de Gemeente Mill en Sint Hubert en voorzitter van het Platform Verborgen Raamvallei: "Het is waardevol om al het goede in dit gebied te behouden". Het gebied heeft kabbelende watertjes, plassen en vennen, landgoederen, akkers en weiden met koeien en paarden, karakteristieke boerderijen, stoere bunkers en waardevolle natuur. "Ik ben trots op dit prachtige gebied en wil dat iedere inwoner en bezoeker er van blijft genieten", besluit Jos.

Ambities
Dagelijks Bestuurslid van waterschap Aa en Maas Ernest de Groot licht toe: "In de afgelopen jaren is door de betrokken partijen in het gebied met enorm enthousiasme gewerkt aan het in kaart brengen van de opgaven en wensen in het gebied. Er is veel energie gestoken in een gebiedsgericht, integraal gebiedsplan voor de Raam. Er is duidelijk voor gekozen om in samenwerking met grondeigenaren, belangenorganisaties, terreinbeheerders en overheden stappen te zetten. Het is mooi om te zien dat de verschillende belangen in het gebied nu samenkomen en de ambities gerealiseerd gaan worden."

Er wordt niet alleen gewerkt om het goede in dit gebied te behouden, maar ook aan het optimaliseren van het gebied waar nodig. "Dit is ook noodzakelijk", aldus Ernest de Groot. "We staan op een punt dat we nu concrete oplossingen moeten zoeken en vinden voor actuele issues. We krijgen bijvoorbeeld steeds meer te maken met weersextremen, van piekbuien tot droogte. Hier willen we ons zo goed mogelijk op voorbereiden." Volgens Jos van den Boogaart gaat dit zeker lukken met dit Gebiedsplan: "De ambities en opgaven zijn duidelijk, we moeten nu gaan denken in oplossingen en aan de slag gaan. Met dit plan als startpunt én de prettige manier van samenwerken in het gebied hebben wij daar vertrouwen in!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant