Truus Janssen.
Truus Janssen.

Truus Janssen: "Ik help mensen waar ik kan"

Algemeen 993 keer gelezen

BOXMEER | Ze is een bekend gezicht op de kermis; Truus Janssen (57) uit Boxmeer. Vijf dagen lang vind je haar bij de EHBO-stand. "Ik vind het heel fijn om mensen te helpen waar ik kan", vertelt Truus.

Door: Aileen van Tilburg

De kermisweek begint voor Truus al op vrijdag. "Dan ga ik naar de opening en vervolgens bivakeer ik met mijn koffiezetapparaatje een paar dagen op de kermis", lacht ze.

Veel exploitanten weten haar ook te vinden. "Als ze een kwaaltje hebben, dan komen ze vaak even bij mij langs. Dan geef je advies waar je kan. Als ik het echt niet vertrouw, dan stuur ik mensen altijd even langs bij de huisartsenpost. Ik ben nou eenmaal EHBO'er en geen arts."

Kinderen zijn dol op Truus. "Op de kermis komen natuurlijk heel veel kindjes op de EHBO-post. Met kapotte knietjes of een bult op hun hoofd. Het zijn kleine dingen, maar voor die kleintjes doet het wél pijn. Zo had ik eens een meisje met wel vier wespensteken. Dat is echt niet fijn! Ik zorg dat ik altijd iets lekkers bij heb; een snoepje of een troostspekje. Is dat op? Dan maak ik een tekening op een pleister. Kinderen zijn zo snel tevreden. Vaak zijn ze de pijn dan ook gauw vergeten."

Behalve blauwe plekken en andere medische incidentjes, krijg je als EHBO'er ook te maken met andere calamiteiten. "Vorig jaar was er een klein opstootje. Een groepje jongeren had al wat drankjes op en wilde terug naar de kermis. Dat dreigde uit de hand te lopen. Toen ben ik er met mijn collega op af gegaan. Dat is op zo'n moment wel spannend, maar het is maar net hoe je iemand benaderd. De toon maakt de muziek. Gelukkig kon ik goed praten met de jongeren. Een dag later kwam wethouder Willy Hendriks mij persoonlijk een hand geven en mij bedanken en complimenteren voor de manier waarop ik het had aangepakt. Dat is natuurlijk hartstikke leuk!"

Zelf geniet Truus tijdens de kermis volop. "Ik ben 57 dus ik hoef niet meer zo nodig in de kroeg te hangen en ook de attracties zijn niks voor mij. Laat mij maar lekker met beide benen op de grond staan. Als ik de mensen zie genieten, dan geniet ik ook. Ik vind het altijd zo mooi als opa en oma trots naar hun kleinkinderen zwaaien in de draaimolen, prachtig! Voor veel mensen is een dag geslaagd als ze het lekker druk hebben gehad. Voor een EHBO'er geldt dat niet. Als de tas dicht kan blijven, dan hebben we een goede dag."

Truus heeft nog wel een tip om de kermisdagen veilig door te komen. "Let goed op waar je loopt en niet te veel drankjes of het moet water zijn!", besluit ze met een lach.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant