Ria van Mill laat zien hoe je een wondje maakt.
Ria van Mill laat zien hoe je een wondje maakt.

Slachtoffer spelen: fantastische visagie en goed acteerwerk

Algemeen 1.855 keer gelezen

SINT ANTHONIS | Hoe is het om slachtoffer te spelen tijdens een brandweeroefening of EHBO-examen? Ria van Mill uit Sint Anthonis weet er alles van. Ze is al ruim 33 jaar lotus. "Het moet levensecht zijn!"

Door: Aileen van Tilburg

Ria behaalde in 1980 haar EHBO-diploma en volgde daarna de opleiding tot lotus. Inmiddels is ze aangesloten bij de Lotuskring Boekel en is ze aanwezig bij diverse oefeningen van onder andere de brandweer, politie, EHBO-verenigingen, maar ook bedrijven. "Oefenen met echte mensen is heel anders dan met poppen. Veel serieuzer", legt Ria uit.

Ze leert mij hoe je een wondje maakt. Voor haar staat haar speciale lotus make-up koffer uitgestald. Ik krijg een bolletje zachte substantie in mijn hand. "Brooddeeg", zegt Ria als ze mijn vragende blik ziet. "Je kiest de juiste kleur en plakt het daarna op de juiste plek. Vervolgens smeer je het uit met vaseline." Op mijn arm verschijnt een gekke bult. Ik vind het er al levensecht uitzien en verbaas mij over het resultaat. Ria vindt dat ik nét niet de goede kleur heb gekozen. Er zijn dan ook wel twintig verschillende tinten. Als het brooddeeg goed uitgesmeerd is, snijd ik erin met een nagelvijl. In de snee druppel ik nepbloed en warempel, ik lijk echt gewond!

Terwijl ik mij verbaas over hoe realistisch de make-up kunsten van Ria zijn, legt ze uit: "Het moet ook echt lijken. Je bent lesmateriaal. In de boeken staat ook geen flauwekul."

Behalve fantastische visagie is acteren ook belangrijk voor een lotus.

"Eerlijk is eerlijk, soms is het best moeilijk om je lach in te houden, maar het lukt mij bijna altijd. Hoe ik dat doe? Gewoon niet luisteren naar wat er gezegd wordt en focussen."

Toch is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan. "Een keer speelde ik dat ik een epileptische aanval had. Heel subtiel. Ik bibberde wat en mijn gezicht vertrok. Ik wilde een glas water pakken, maar ik schonk het water zo uit de fles op de tafel. Een hulpverlener zag dat, liep naar mij toe en in plaats van dat hij mij hielp, plaatste hij een glas onder de straal water. Iedereen schoot in de lach. Tja, dat zijn wel moeilijke momenten. Maar ik heb op dat moment niet gelachen!", grinnikt Ria.
Als lotus maak je veel mee. "Ik ben uit auto's gesneden, van gebouwen af getakeld en uit brandende gebouwen gehaald", licht Ria toe. "Het is dan van groot belang om altijd aan je eigen veiligheid te denken. Daarom hebben we altijd een codewoord; no play. Als je dat zegt, stop alles en weet iedereen dat het menens is." En tijdens oefeningen gebeuren ook wel eens ongevallen. "Een collega-lotus viel eens flauw en brak daarbij zijn schouderblad. Voorzichtigheid is daarom heel belangrijk."

Wat verder nog belangrijk is? "Dat je tegen bloed kan en je hoofd koel weet te houden. Er zullen altijd dingen zijn die je minder liggen, dat is niet erg. Zo speel ik nooit dat ik een maagbloeding heb, dat kan ik gewoon niet. Als je je eigen grenzen maar kent, is het goed."

Slechts een klein aantal mensen is lotus van beroep. "Dat geldt niet voor mij. Dat zou ik ook niet willen. Voor mij is het een hobby die ik niet zou willen missen", besluit Ria.

Om lotus te worden, moet je eerst een EHBO-diploma hebben. Wil je dat halen? Mail dan naar voorzitter@zwaluwstaartje.nl t.a.v. Ria van Mill. Heb je al een EHBO-diploma en wil je graag lotus worden? Dan mag je natuurlijk ook mailen!

Heb jij ook een bijzondere hobby? Een uniek beroep? Of een fantastische activiteit? Mail dan naar redactie@demaasdriehoek.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant