Archieffoto.
Archieffoto.
column

Wonderlijk dat-ie nog bestaat: de kermis

Algemeen 562 keer gelezen

COLUMN | Je hoeft mij niet uit te leggen hoe een draaimolen in elkaar zit.

Als de kermiswagens ons dorp binnen reden, stond ik klaar. Met andere jongens in het dorp – meisjes keken toe – volgden we bij de opbouw opgewonden en trots de aanwijzingen van de kermisman op.

Kermis in het dorp!

Thuis was het ook wel te merken. Onze kozijnen kregen van de lokale schilder weer een vers likje, donkergroen. Of die verf nou van zo'n slechte kwaliteit was, heb ik me toen nooit afgevraagd, maar achteraf verbaas ik me er wel over dat hij elk jaar weer moest terugkomen.

Vier dagen lang lag alles stil. Gut ja, iedereen nam vrij van het werk. Pas nog eens om me heen gevraagd wie er nog vrij nam voor de kermis. Niemand.

Mijn kleinkinderen – het grut waar we het toch allemaal voor doen – raken er ook al niet meer opgewonden van. Niet zo gek, toen we met de hele bubs naar De Efteling waren geweest, hadden ze in één dag meer meegemaakt dan op welke kermis in de buurt dan ook. Dat opa en oma ook voor een hele week kermisgeld kwijt waren, drong niet tot hen door. En was ook niet hun zorg.

In het geval u het nog niet wist: de wereld verandert. Vele van de pakweg 50 dorpen in ons Land van Cuijk en Noord-Limburg zijn niet meer van die trotse, zelfstandige vestigingen, bezet door patriottische dorpelingen. Het zijn wijken van die paar grotere dorpen geworden, zonder een eigen kerk, supermarkt, Rabobank of soms zelfs eigen voetbalclub. En spoedig ook zonder hun eigen kermis.

Her en der zie je de kermissen vervangen worden door een ééndags buurtfeest. Prima toch? In Beugen houden ze de kermis nieuwe stijl nog wel een paar dagen lang overeind. Maar zoveel als die Verkuskoppe zuipen, dat krijgt een Beugenaar, laat staan een normaal mens, natuurlijk in één dag niet naar binnen.

Dat de kermis geen hype meer is, hebben ze in Gennep nog niet goed begrepen. Daar staan de kermisattracties nog steeds twéé weekends. Als die einde van de zomer weer zo leeg zijn (net als de café's) als voorgaande jaren, dan zal daar toch wel een keer iemand hardop durven suggereren dat één weekend mooi zat is. Voordat die, net als elders, helemaal verdwijnt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant