Cleanergy in Wanroij.
Cleanergy in Wanroij.

Cleanergy wil uitbreiden: "De putten moeten leeg"

Algemeen 783 keer gelezen

WANROIJ | Cleanergy biomassa in Wanroij snapt er niets van. "We voldoen aan alle geurnormen en andere verplichtingen voor mestverwerking en toch wachten we al jaren op een vergunning voor uitbreiding van de capaciteit", vertelt Marchel Rijkers, voorzitter van de coöperatie Agrokracht, daarin zijn de boeren verenigd die mest leveren aan Cleanergy.

Door: Aileen van Tilburg

Rijkers vervolgt: "Waarom het zo lang moet duren weten we niet want we hebben alles goed voor elkaar." De gemeente Sint Anthonis beaamt dat Cleanergy aan vrijwel alle milieu-eisen voldoet. Wel zijn er dit jaar twintig klachten binnen gekomen. "Die hebben allemaal te maken met geuroverlast", aldus de gemeente.
Bij Cleanergy worden mest en ander afval omgezet in energie. In totaal wordt er op dit moment jaarlijks 36.000 ton grondstof vergist. Het bedrijf wil uitbreiden naar 75.000 ton grondstof voor vergisting op jaarbasis en daarnaast 25.000 ton mest om te hygiëniseren. "Daarvoor is onder meer een extra verbrandingsmotor nodig", legt Rijkers uit. Het enige dat volgens Rijkers zal veranderen door de uitbreiding, is een toename van het aantal transportbewegingen. "Maar onze buren ervaren geen overlast van ons. Politici maken het op deze manier moeilijk voor veehouders om mest kwijt te kunnen. Ons doel is om onze leden te ontzorgen. De putten moeten leeg. Zo simpel is het." Het college van B en W van de gemeente Sint Anthonis is door de provincie om een vrijblijvend advies gevraagd voor de vergunning. Het college peilde in februari de gemeenteraad en die gaf aan geen voorstander te zijn van een uitbreiding van Cleanergy. Dit heeft het college in een brief aan de provincie kenbaar gemaakt. De provincie is nu aan zet. "En vervolgens bleef het stil", zegt Rijkers, die niet begrijpt wat het probleem is. "In principe kan de provincie een omgevingsvergunning niet weigeren omdat wij aan alle eisen voldoen. Daarnaast stuurt de provincie zelf aan op bedrijventerreinen als dé ideale locatie voor grootschalige mestverwerking."
Op dit moment heeft het bedrijf een vergunning voor vijf jaar aangevraagd. "In die periode kunnen we bewijzen dat productieverhoging niet zal leiden tot meer overlast", besluit Rijkers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant