Een landmeter met zijn instrumenten zoals Hendrik Verhees, rond het jaar 1800.
Een landmeter met zijn instrumenten zoals Hendrik Verhees, rond het jaar 1800.

Foto van vroeger: nieuw boek over Sambeeks Heem

Algemeen 433 keer gelezen

SAMBEEK | De in 1744 in Boxtel geboren Hendrik Verhees was een veelzijdig man. Hij staat vooral bekend als landmeter en kaartenmaker, die echter in de ruim 68 jaar van zijn leven nog veel meer heeft gedaan.

Zo was hij architect, aannemer, weg- en waterbouwkundige, politicus en tekenaar. Op zijn gedachtenisprentje wordt hij aangeduid als vrederechter, de voorganger van de huidige kantonrechter. Bovendien was hij zeer belezen. Een aantal jaren geleden is een lange lijst ontdekt met daarop de titels van alle boeken die in zijn woning stonden. Hendrik Verhees werd vooral bekend als tekenaar van vele kerken in Noord-Brabant.

In 1796 maakte hij een kaart van Oost-Brabant, waarop ook het Land van Cuijk met Sambeek te zien is. Sambeek heet op deze kaart trouwens St. Jansbeek, een naam die rond 1800 wel vaker voorkomt en vooral werd gehanteerd door personen die níet in het dorp woonden. Sambeekse schepenen hebben de naam St. Jansbeek nooit gebruikt. Als het over hun plaats ging, schreven ze altijd Sambeeck of Sambeek.

De kaart van Oost-Brabant is een van de vele landkaarten en luchtfoto's die zijn opgenomen in het boek Tussen Maas en de dromende Peel dat Sambeeks Heem binnenkort uitbrengt. De titel is ontleend aan de tweede regel uit het Sambeeks volkslied dat de ligging van het dorp op romantische wijze beschrijft.

Op een van de afgebeelde landkaarten is te zien dat Sambeek ligt aan een afwateringsbeekje uit de Peel.

Tussen Maas en dromende Peel is verkrijgbaar in de stand van Sambeeks Heem in de ruimte onder de toren tijdens het Sint-Jansweekend op zaterdag 23 en zondag 24 juni.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant