Anne Janssen en Mohsen Mirzai.
Anne Janssen en Mohsen Mirzai.

Anne (17): "Door Mohsen kan ik dingen relativeren"

Algemeen 599 keer gelezen

STEVENSBEEK | Groeien door van elkaar te leren; dat was het doel van het project Peer2Peer van Metameer. Leerlingen werden gekoppeld aan anderstalige leeftijdsgenoten. Maandag werd het project afgesloten met een gezellige feestavond. Ook Anne Janssen (15) deed mee. Haar peerbuddy was Mohsen Mirzai (17).

Door: Aileen van Tilburg

Mohsen kwam ruim twee jaar geleden samen met zijn broer naar Nederland. Zijn geboorteland Afghanistan moest hij door de oorlog ontvluchten. Inmiddels zijn ook zijn ouders in Nederland. Samen wonen ze in Venray. "Ik vind het heel fijn in Nederland. Het is hier rustig. Niemand speelt de baas en iedereen respecteert elkaar", vertelt Moshen die het Nederlands al aardig onder de knie heeft.

Peer2Peer
Zo'n vijf maanden geleden werden Anne en Moshen aan elkaar voorgesteld in het kader van het project Peer2Peer. "Toen ik erover hoorde, wist ik meteen al dat ik mee wilde doen", zegt Anne. "Ik heb veel vriendinnen die ook uit een ander land komen en ik vind het fijn om hen te helpen en kennis te laten maken met de Nederlandse cultuur."
Samen koken
Op het begin was het nog wat onwennig, maar al snel ondernemen Anne en Mohsen leuke dingen samen. "We zijn een keertje een ijsje gaan eten en we hebben een keer samen spaghetti gemaakt", vertelt Mohsen. Anne vult aan: "Ook hebben we veel samen gewandeld en gepraat. Dan hadden we het over de familie van Mohsen en de situatie in Afghanistan."

Niet alleen voor Mohsen heeft het project veel opgeleverd, ook voor Anne. "Soms maak ik mij druk om kleine dingen en dan denk ik aan Mohsen en wat hij heeft meegemaakt. Daardoor kan ik dingen beter relativeren."

Het project is maandag feestelijk afgesloten met de twee zijn wel van plan contact te houden. "We spreken elkaar echt niet elke dag, maar ik zou het wel heel gezellig vinden om het contact te onderhouden", zegt Anne. "Ja ik ook hoor!", besluit Mohsen met een glimlach.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant