Foto: Aileen van Tilburg.
Foto: Aileen van Tilburg.

"In de techniek heb je snel een baan met een goed salaris"

Algemeen 1.032 keer gelezen

GENNEP | Er is een groot tekort aan goed geschoold technisch personeel, zowel in de installatiebranche als in de industrie. Met de overgang naar een duurzame samenleving wordt het tekort in de nabije toekomst alleen nog maar groter. Begin juni maakte de overheid bekend dat er extra geld beschikbaar wordt gesteld voor alle vmbo-scholen met een techniekprofiel. Goed nieuws voor het Elzendaalcollege in Gennep.

Het Elzendaalcollege heeft een zeer uitgebreide PIE-afdeling (produceren, installeren, energie). Leerlingen leren vanaf het derde leerljaar daar alles over installatietechniek, metaalbewerking,  maar ook over domotica, meet en regeltechniek, 3d printing, programmeren, CAD tekenen en andere innovatieve technische ontwikkelingen. Bedrijven zijn razend enthousiast. "Echt fantastisch dat het Elzendaalcollege hier zoveel in investeert", zegt Robert van den Heuvel van de Gebr. Janssen uit Beugen.

Gebroeders Janssen is één van de bedrijven waar het Elzendaalcollege nauw mee samenwerkt. Ook Megens Elektrotechniek is al jaren een goede partner van de school. "Wij hebben elk jaar zeker twee stagiaires", vertelt Tom Wienhofen van dat bedrijf.

Docent Theo van der Sluijs is daar heel blij mee. "Leerlingen leren het meest in de praktijk. Het is fijn om bedrijven te hebben waar je op kunt bouwen. "

Uniek
De PIE-afdeling van het Elzendaalcollege is uniek. "Er zijn maar twee scholen in de regio die deze vorm van onderwijs aanbieden. Wij zijn daar één van ", aldus Theo. "Het is ook een hele investering. We hebben o.a. twee 3D-printers, maar die zijn ontzettend kostbaar. Toch willen we blijven investeren in techniek. We willen onderwijs aanbieden dat aansluit bij de vraag vanuit de maatschappij."

'Jeugd enthousiasmeren'
Robert en Tom zijn heel blij met de VMBO-opleiding van het Elzendaalcollege. "Het is zo belangrijk om de jeugd enthousiast te maken voor techniek. Dat doen ze hier heel goed. Onder andere ook door basisscholen uit te nodigen voor gastlessen", aldus Tom. Robert vult aan: "Inderdaad, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!"

Stage
Bij zowel Megens Elektrotechniek als bij de Gebr. Janssen lopen regelmatig leerlingen van het Elzendaalcollege stage. "Soms blijven ze dan hangen als vakantiewerker of zaterdaghulp. Als je goed bent, dan heb je zo een baan in de techniek. We proberen de leerlingen wel altijd te stimuleren om een vervolgopleiding te volgen na de middelbare school, maar dat kan uiteraard ook door middel van een leer-werktraject. Dan ga je één dag naar school en de rest van de week ben je gewoon aan het werk."

Leerlingen
Dat ook de leerlingen enthousiast zijn, bewijzen de stijgende leerlingenaantallen. Leerlingen komen uit de hele regio. Op dit moment worden er maar liefst vijf lokalen bij gebouwd. Chayenne Houtsma uit Cuijk en Guus Lamers uit Ottersum zitten beiden in het derde jaar van de opleiding. Allebei zijn ze het liefst met hun handen bezig. "We krijgen hier wel theorie, maar daarna mogen we met een project aan de slag", vertelt Chayenne. Guus maakte onlangs met zijn klas een barbecue. "Die hebben we maandag meteen met z'n allen getest!", lacht hij.

Innovatie
Techniek is al lang niet alleen maar op de werkplaats werken. "Dat hoort er uiteraard wel bij, maar het is inmiddels zoveel breder. Denk aan zonnepanelen, domotica in huis, maar ook 3D-tekenen en -printen. Dat leren kinderen hier óók", vertelt Theo.

Werkhouding
Behalve feitelijke technische kennis leren leerlingen van het Elzendaalcollege ook een juiste werkhouding aan te nemen. "Uitstraling is heel belangrijk", benadrukt Theo. "Alle leerlingen dragen hier een professionele, nette overall met hun naam en het logo van de school erop. Wat mag hier absoluut niet?", vraagt hij aan zijn leerlingen. "Handen in de zakken!", besluiten Chayenne en Guus met een lach.

Meer informatie
Iedereen is altijd welkom om een keer te komen kijken. Voor meer informatie kijk ook op de website www.elzendaalcollege.nl. Daar staat ook meer informatie over de aankomende meeloopdagen en open dagen op de school. Ook basisscholen zijn altijd van harte welkom om een dagdeel mee te draaien. Daar is een speciaal programma voor ontwikkeld.  

Op www.janssenbeugen.nl en www.megensbv.nl staat meer informatie over deze bedrijven.

Foto: Aileen van Tilburg.
Afbeelding
Foto: Aileen van Tilburg.
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant