Archieffoto.
Archieffoto.

Concentratie ammoniak in de lucht is extreem hoog

Algemeen 826 keer gelezen

REGIO | De concentratie ammoniak in de lucht is vrijwel nergens in Nederland zo hoog als in het gebied rondom De Stippelberg, een natuurgebied tussen Helmond en Sint Anthonis. Dat blijkt uit onderzoek van Meetnet Ammoniak Natuurgebieden (MAN) uitgevoerd door het RIVM. De allerhoogste ammoniakwaarde werd gemeten in Landhorst.

Door: Aileen van Tilburg

Ammoniak is een schadelijke stof voor plant, dier én mens. Een overmaat aan ammoniak zorgt voor verzuring. Daarnaast leidt ammoniak tot vermesting. Deze vermesting vindt ook plaats op het land. Planten die goed gedijen op stikstofrijke gronden, zoals gras en brandnetels, krijgen de overhand terwijl planten die op schrale gronden groeien, verdwijnen. Ook voor mensen kan het inademen van hoge concentraties ammoniak schadelijke effecten hebben. Het kan zorgen voor irritatie aan de ogen en luchtwegen.
De Universiteit van Wageningen deed onderzoek naar het terugdringen van ammoniak in de lucht. Zij kwamen tot de volgende conclusie: "Drijfmest, de mix van vaste mest en urine, is de belangrijkste bron van ammoniak. Sinds eind twintigste eeuw heeft de veehouderij in Nederland inspanningen geleverd om de milieubelasting door onder andere ammoniak terug te dringen. Zo is er de verplichting gekomen lucht te zuiveren voor ze de stal verlaat (bijv. met luchtwassers) en wordt drijfmest vrijwel overal alleen nog in de bodem gebracht of in stroken tussen het gras toegediend (en dus niet meer breedwerpig óp de bodem toegediend). Ook door het gebruik van speciale afgesloten mestsilo's wordt de uitstoot beperkt. Bovendien helpt het als vee in de wei staat (weidegang), want mest in de wei zorgt voor veel minder ammoniak dan mest die op stal wordt uitgescheiden. "

De gemeente Sint Anthonis laat weten: "Veehouders zullen moeten investeren in maatregelen om de ammoniakuitstoot te verlagen. Hoe de regelgeving precies per individuele veehouderij zal uitpakken en welke mogelijkheden de veehouder heeft, zal bekeken moeten worden."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant