Theo Gartsen in de rolstoelauto. (foto: Aileen van Tilburg)
Theo Gartsen in de rolstoelauto. (foto: Aileen van Tilburg)

"Door de rolstoelauto kon ik weer positief denken"

Algemeen 374 keer gelezen

BOXMEER | Theo Gartsen uit Gennep rijdt al 27 jaar ritjes met de rolstoelauto van zorgcentrum Madeleine in Boxmeer. "Ik ben niet de oudste chauffeur, maar ik doe het wel het langst", glimlacht Theo. Samen met een fanatieke club vrijwilligers brengen en halen ze zorgbehoevenden in een rolstoel naar etentjes, familie en andere sociale gelegenheden. De chauffeurs kunnen wel wat versterking gebruiken.

Door: Aileen van Tilburg

Theo runde samen met zijn vrouw ruim dertig jaar een horecagelegenheid in Gennep. Ruim 28 jaar geleden slaat het noodlot toe als hun zoon Clifford op twintigjarige leeftijd een auto-ongeluk krijgt. Hij ligt ruim elf maanden in coma en komt in Madeleine terecht. Daar komt hij, wonder boven wonder, weer bij kennis. Sindsdien woont hij in het Boxmeerse zorgcentrum.
Inmiddels is Theo een bekend gezicht bij Madeleine. Samen met zijn vrouw komt hij al 28 jaar elke middag en elke avond bij zijn zoon op bezoek. "Ik heb regelmatig contact met lotgenoten. Dat is prettig, we begrijpen elkaar."
"Mijn vrouw en ik gingen het eerste jaar door een rouwproces. Waarom wij? Dat was het enige dat ik mij afvroeg. Tot ik gevraagd werd om de rolstoelauto te rijden", vertelt Theo. Op een avond brengt hij een stel naar huis. "De man had een hersenbloeding gehad. Toen besefte ik dat wij niet alleen zijn. Er zijn meer mensen die doormaken wat wij doormaken. Dat besef heeft mij zoveel goeds gebracht", zegt Theo. Sindsdien rijdt hij om de zondag trouw ritjes met de rolstoelauto.
"Het is fantastisch werk. Je komt de leukste mensen tegen en belandt in hilarische situaties. Zo heb ik eens de verkeerde persoon opgepikt en 'thuis' afgezet. 'Dat is niet mijn moeder', zei een vrouw over de man die ik zojuist voor haar deur had uitgezet. Dat zag ik natuurlijk ook wel! Gelukkig is het allemaal goed gekomen en konden we er daarna nog vaak om lachen. Elk ritje is een feestje!"
En ook met de vrijwilligers onderling is het altijd gezellig. Tenminste eens per jaar plannen ze een leuk uitje om even bij te kletsen.
Nieuwe vrijwilligers, bestuurders voor zowel de bus als de auto, zijn heel erg welkom. Zij kunnen zich opgeven via vriendenzc.madeleine@gmail.com of via 06-19187184.
Voor cliënten van Madeleine kost een ritje in de rolstoelauto 0.11 cent per kilometer. Een ritje in de bus kost 0.50 cent per kilometer. Er wordt nu gereden vanuit Madeleine en Weijerstaete in Boxmeer. En er liggen plannen om de diensten uit te breiden naar onder andere Overloon, Sint Anna in Boxmeer en Gennep.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant