Noud Gosens in zijn natuurtuin. (foto: Aileen van Tilburg)
Noud Gosens in zijn natuurtuin. (foto: Aileen van Tilburg)

Noud heeft een natuurtuin: "ik heb bijna geen onderhoud"

Algemeen 2.730 keer gelezen

VIANEN | Je tuin sproeien? Zelfs met dit weer moet Noud Gosens uit Vianen er niet aan denken. "Hooguit een gietertje water bij een enkele plant." En bestrijdingsmiddelen, die zijn helemaal uit den boze. Noud laat de natuur liever z'n werk doen. Ik nam een kijkje in zijn natuurtuin.

Door: Aileen van Tilburg

Noud kwam dertig jaar geleden met zijn vrouw Will in hun huidige huis wonen. De tuin was toen nog niet zo bijzonder. "Er stond één eikenboom en vier kleine kersenbomen", aldus Noud. Dat is nu wel anders. De tuin van de familie Gosens is een groen paradijsje voor vogels, insecten, dassen en zelfs de redelijk unieke Alpensalamanders. "Daar doe ik het allemaal voor. Het is toch fantastisch al dat gefluit en gefladder in je tuin!"

Noud laat de natuur z'n werk doen. "Uiteraard snoei ik wel eens een boom of knip ik een heg, maar het hoeft allemaal niet zo netjes. Veel tuinen zijn allemaal rechttoe rechtaan. Dat is hier absoluut niet het geval. Grasmaaien doe ik zo af en toe, maar ik doe ook stukken met de zeis. Schoffelen, dat doe ik niet. Verder heb ik heel veel bomen in de tuin. Dat is gunstig met heet weer, want door de schaduw blijft mijn gras mooi groen", legt hij uit terwijl we door zijn tuin wandelen.

We maken een korte stop bij zijn zelfgemaakte insectenhotel. "Hier ben ik wel trots op hoor!", zegt een stralende Noud. "Ik heb dit zelf gemaakt en elk jaar zitten er honderden beestjes in." Even verderop leent Noud een stukje van zijn tuin uit aan een imker. "Die komt hier al bijna dertig jaar en zijn bijen maken heerlijke honing!"

Bij elke boom heeft Noud wel een verhaal. "Dit is de zakdoekjesboom. Die heet zo, omdat de bloemen lijken op zakdoekjes. En daarnaast staat de trilpopulier. Die noemen ze ook wel de gekkenboom, omdat die vroeger vaak bij psychiatrische inrichtingen stonden. Het verhaal gaat dat de patiënten rustig zouden worden van de ritselende bladeren. Ik weet niet of dat waar is", lacht Noud. "Maar het is een mooi verhaal toch?"

Het favoriete plekje van de enthousiaste hobby tuinder is onder zijn gigantische Mammoetboom. "Ik vind het hier heerlijk. Als ik ooit mijn huis zou verkopen, dan wil ik eigenlijk laten vastleggen dat deze boom niet omgaat. Dat zou ik zo zonde vinden." Overigens heeft Noud al een 'gegadigde' mocht hij ooit vertrekken. "Mijn kleinzoon van veertien zegt altijd dat hij hier later wil wonen", grinnikt Noud. Ook niet gek als je de fantastische boomhut middenin de tuin aanschouwd.

Daarnaast staat een grote heg. "De meeste mensen hebben een heg aan de zijkanten van de tuin. Bij mij staat 'ie middenin de tuin. Weet je waarom? Dan is het altijd spannend wat er aan de andere kant te zien is!", vertelt Noud vrolijk. We lopen ondertussen door het 'bomenkerkhof'. "Hier staan stukken van elke boom die ik ooit gekapt heb.

Vlak daarna een bankje met een prachtig uitzicht. "'s Avonds zit ik hier graag. Dan kijk ik uit over Haps." Een ander pareltje is de waterpoel. "In de zomer een verkoelend plekje en de winter schaatsen we hier!"

Noud wil zijn tuin graag aan anderen laten zien. "Kom je hierlangs (Graafsedijk 17 in Vianen) met de fiets? Bel dan gerust aan! Als ik thuis ben, laat ik mijn tuin graag zien", besluit hij.

Heb je ook een bijzondere hobby? Een uniek beroep? Of een fantastische activiteit? Stuur mij dan een mailtje via redactie@demaasdriehoek.nl.

Aileen van Tilburg
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant