Jos Janssen overhandigt het eerste exemplaar aan majoor Koen van Dinter.
Jos Janssen overhandigt het eerste exemplaar aan majoor Koen van Dinter.

Jubileumboek over de 75ste keer pontonbrug gepresenteerd

Algemeen 471 keer gelezen

CUIJK | Voor de 75e keer wandelen er dit jaar lopers over de pontonbrug in Cuijk tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Ter ere van dit jubileum is er een speciaal boek uitgebracht 'Als Bruggen Konden Praten'. Woensdag 11 juli ontving majoor Koen van Dinter, commandant van de 105 Geniecompagnie Waterbouw, het eerste exemplaar.

De Maas oversteken via de pontonbrug bij Cuijk is voor veel wandelaars één van de hoogtepunten tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Dit jaar ligt de brug er voor de 75ste keer. Een feit dat het Comité VierdaagseFeest Cuijk, de gemeente Cuijk, de gemeente Mook en Middelaar, de Stichting DE 4DAAGSE, de 105 Geniecompagnie Waterbouw van de Koninklijke Landmacht en het Cuijkse Bureau Inpladi niet onopgemerkt aan zich voorbij wilden laten gaan. Speciaal voor dit jubileum is dan ook een fotoboek ontwikkeld vol met achtergrondverhalen.

Bezoek van de Koning
De initiatiefnemers zijn samen in de historie van de brugslag gedoken. Vanuit allerlei kanten – zoals de Fotoarchiefdienst Cuijk – zijn foto's verzameld. En achter elke foto zit een verhaal. Al die bijzondere herinneringen zijn opgetekend door schrijver Jos Janssen en vormgegeven in een prachtig naslagwerk door Bureau Inpladi. De verhalen bij de foto's worden vergezeld met achtergrondinterviews. Jos Janssen heeft daarvoor een divers palet aan betrokkenen geïnterviewd. Zo ontbreken de Cuijkse Burgemeester Wim Hillenaar en zijn Mookse collega Willem Gradisen natuurlijk niet. Maar ook Koen van Dinter, compagniecommandant van de 105 Geniecompagnie Waterbouw vertelt over de realisatie van de pontonbrug. Maar er zijn ook verrassende gesprekken; zo vertelt Richard Heere, zoon van de pontbaas, dat ze een dubbeltje vroegen om de brug over te komen. En wat dacht u van Frank van Maasacker die thuis de Vierdaagsebrug heeft nagebouwd. Of Sjaak Beelen, de oprichter van het Vierdaagse Orkest, waarvan de leden tijdens een optreden met z'n allen bijna in de Maas vielen.

Beperkte oplage
Het fotoboek in het kader van de 75ste brugslag is in beperkte oplage verkrijgbaar. Cuijkse deelnemers aan de Vierdaagse 2018 krijgen het boek gratis aangeboden. Andere geïnteresseerden kunnen vooraf intekenen door een mailtje te sturen naar info@vierdaagsefeestcuijk.nl. In de voorverkoop kost het boek 10 euro. Vanaf 12 juli is het voor 12,50 euro te koop bij de Primera, de Read Shop en Via Canella in Cuijk. Tijdens de Vierdaagse-week zijn ze ook op de Maaskade verkrijgbaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant