Artist impression van de fietsbrug Cuijk-Mook. Het zicht is vanaf Cuijk.
Artist impression van de fietsbrug Cuijk-Mook. Het zicht is vanaf Cuijk.

Bouwcombinatie ZÜBLIN- HSM bouwt snelfietsbrug

Algemeen 865 keer gelezen

CUIJK/MOOK | Om gemakkelijk en snel van Cuijk naar Nijmegen te kunnen fietsen, wordt een brug over de Maas gebouwd als onderdeel van de snelle fietsroute. Ook wel bekend als het MaasWaalpad. Bij de aanbesteding kwam de bouwcombinatie ZÜBLIN-HSM als beste uit de bus. De aanleg van de brug kost twaalf miljoen euro. Naar verwachting kunnen de eerste fietsers de brug over in het najaar van 2020.

Het ontwerp van het bedrijf werd als beste beoordeeld door een speciale commissie. Twee ondernemingen hadden zich aangemeld voor het realiseren van de brug. Het gekozen plan voorziet volgens de commissie in een comfortabele fietsverbinding die op een goede manier is ingepast in het landschap. Het ontwerp van de brug zelf is beoordeeld als fraai, herkenbaar en goed doordacht en vormt een vanzelfsprekend geheel met de bestaande spoorbrug.

De brug
De hoofdoverspanning van de fietsbrug wordt geheel in staal uitgevoerd, de aanbruggen worden van beton. De brug krijgt een voetpad van anderhalve meter breed en een fietspad van vier meter breed. De verbinding over de Maas is nadrukkelijk niet bedoeld en ook niet ontworpen voor autoverkeer. Wel kunnen kleine dienst-, nood- en hulpverleningsvoertuigen over de brug rijden. Met de realisatie van dit deel van het MaasWaalpad is een bedrag van 19,1 miljoen euro gemoeid. Hier vallen het fietspad tussen Cuijk aan de Zadelmakersdreef en Mook aan de Lindenlaan, de fiets- voetgangersbrug over de Maas, het fietsviaduct over de N271 in Mook, de verbinding tussen de snelle fietsroute en de Veldweg in Mook en de kruisingen met de Mariagaarde in Katwijk en de Galberg in Cuijk onder. Dit bedrag wordt opgebracht door de provincies Gelderland, Brabant en Limburg, de gemeente Nijmegen en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Cuijk start met aanleg fietsroute
Nu de bouw van de brug in 2019 gaat beginnen, start ook de gemeente Cuijk met de aanleg van de fietsroute. Het gaat daarbij om het gedeelte tussen de hoek Zadelmakersdreef en Botteliersdreef en de Molenstraat. Inmiddels is een oplossing bedacht voor de oversteek van de fietsroute ter hoogte van de Mariagaarde, direct achter het spoorwegviaduct.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant