Pascal en Mirjam Noor met special ballon Vincent van Gogh die vaart op 10 en 11 augustus vanuit Grave. Tekst en foto: Annelies Graafsma.
Pascal en Mirjam Noor met special ballon Vincent van Gogh die vaart op 10 en 11 augustus vanuit Grave. Tekst en foto: Annelies Graafsma.

Tientallen luchtballonen te zien in Grave

Algemeen 2.037 keer gelezen

GRAVE | "Het weer moet meezitten bij het evenement", zegt ballonvaarder Pascal Noor. Op vrijdag 10 en zaterdag 11 augustus gaan in Grave voor de negende keer tientallen ballonvaarders en hun gasten de lucht in. De grootste trekker is de Van Gogh ballon, de 'Vincent'. Wereldwijd wordt deze ballon gezien als dé mooiste special shape ooit gebouwd.

Pascal Noor: "Ook bij ons is het weer erg belangrijk. Met teveel wind of regen varen we niet graag, maar met enorme hitte is er ook niet te varen. De ballon wordt dan te heet. Gelukkig ziet de weersverwachting er heel goed uit en gaat het meestal goed." Risico's nemen doet hij niet; "ballonvaarders hebben veiligheid hoog in het vaandel." Het enorme succes van de voorgaande jaren, 15.000 bezoekers in 2017, vraagt steeds meer van de organisatie van het Ballonfestival Grave. De organisatoren zijn vrijwilligers, aangestuurd door het echtpaar Pascal en Mirjam Noor uit Grave. Pascal: "We hebben het evenement zien groeien. We hebben een fantastische commissie met negen man en langzamerhand veel ervaring. Iedereen steekt veel vrije tijd in het ballonfestival. Maar we zetten nu ook meer professionele krachten in, dit om te voldoen aan de eisen van de overheid". Pascal zelf is docent aan het Summa College (ROC, Engering) en heeft zes weken vakantie. Deze tijd heeft hij wel nodig. Ondertussen vaart hij regelmatig met zijn eigen ballon. Aan de Jan van Cuijkdijk in Grave is er op deze dagen volop gratis vertier, voor kinderen en volwassenen. Er zijn kinderactiviteiten, een straattheater en een inloopballon. Mirjam Noor: "We hebben parkeerplaatsen op de website gezet, deze kun je aanklikken en dan ga je via de routeplanner van Google naar de geselecteerde parkeerplaats. Er zijn beveiligers en verkeersregelaars. Er zijn zeventig vrijwilligers op het terrein. De ballonnen positioneren over het terrein doet Pascal zelf." Dat kan pas op het laatst want dat hangt van de windrichting af. Ab Maas, gepensioneerd metroloog KNMI, adviseert Pascal over windrichtingen en windsnelheden. Dit jaar zijn er helikoptervluchten boven Grave, ze stijgen op en komen aan op de Jan van Cuijkdijk. De vluchten zijn volgeboekt, een vaart met een ballon is nog mogelijk voor ongeveer twintig liefhebbers. Alles inclusief buffet vooraf waar passagiers kennis kunnen maken met de crew en achteraf ervaringen kunnen delen met de andere meevaarders. Vrijdagavond en zaterdagavond is om 22.30 de Night Glow. Het Graafs Museum is met de speciale tentoonstelling 'Lichter dan lucht, los van de aarde', over alles wat met ballonvaart te maken heeft, tot 21.00 uur geopend. Collega-piloot Hans van Hoesel toont er zijn privécollectie. Plopsaland heeft een luchtballon en verloot 12 vrijkaarten. Daarvoor moet je meedoen met een kleurplatenwedstrijd. Het evenement wordt zaterdag afgesloten met een groot vuurwerk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant