Afbeelding

Optimalisatie peilbeheer in Sint Anthonis en Boxmeer

Algemeen 241 keer gelezen

REGIO | Waterschap Aa en Maas gaat de komende jaren samen met de streek het watersysteem in de gemeenten St. Anthonis en Boxmeer optimaliseren. In navolging op de eerste streekbijeenkomsten van mei en juni worden op 28 en 29 augustus een tweetal vervolgbijeenkomsten georganiseerd.

In mei en juni zijn (in samenwerking met de lokale ZLTO-afdelingen) vier streekbijeenkomsten georganiseerd om de behoeften uit de streek op te halen als het gaat om peilbeheer. Grondeigenaren en belanghebbenden hebben actief en kritisch meegedacht in optimalisatiepunten. Als verdieping op deze eerste streekbijeenkomsten worden een tweetal vervolgbijeenkomsten georganiseerd:

Dinsdag 28 augustus, informatieavond voor het watersysteem binnen de gemeente St. Anthonis met als thema 'wateraanvoer/-kwaliteit'. Tijd: van 19:45 tot 21:30 uur. Locatie: Oelbroeck in St. Anthonis.Woensdag 29 augustus, informatieavond voor het watersysteem binnen de gemeente Boxmeer met als thema 'de uitdagingen in het waterbeheer in combinatie met de bever'. Tijd: van 19:45 tot 21:30 uur. Locatie: Het Posthuis in Beugen.

Tijdens deze bijeenkomsten worden de opgehaalde optimalisatiepunten gepresenteerd en de eerste uitkomsten van de analyses gedeeld. Mochten aanwezigen nog punten missen, dan is het mogelijk deze nog aan te dragen op één van deze avonden. Ook wordt er aandacht besteed aan twee actuele thema's: wateraanvoer/-kwaliteit en de uitdagingen in het waterbeheer in combinatie met de bever. Men is vrij om één of beiden streekbijeenkomsten te bezoeken, omdat iedere avond een ander thema heeft.

In het huidige watersysteem in de gemeenten St. Anthonis en Boxmeer worden kansen en knelpunten ervaren in het dagelijks waterbeheer. Waterpeilen en grondgebruik zijn niet overal optimaal op elkaar afgestemd en de wateraanvoer en waterafvoer kan worden verbeterd.

Daarnaast  gaan we  in de toekomst steeds vaker te maken krijgen met meer periodes van langdurige droogte of kortstondige hevige regenval. Dit betekent dat een veerkrachtig en dynamisch watersysteem nodig is om hier goed mee om te kunnen gaan. Daarom gaat waterschap Aa en Maas de komende jaren samen met de streek de water aan- en afvoer  en peilbeheersing optimaliseren.

Planning
In 2018 wordt tijdens de streekbijeenkomsten de behoeften en informatie uit het gebied in kaart gebracht. In 2019 wordt vervolgens een visie opgesteld, een streefpeilenplan en een concreet pakket aan maatregelen. Na vaststelling van deze plannen worden de maatregelen in 2020 en 2021 uitgevoerd.

Meer informatie over het project en over de informatieavonden is te vinden op www.aaenmaas.nl/stanthonisboxmeer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant