De gemeente Cuijk wil burgers meer directe zeggenschap geven en gaat daarom op donderdag 20 september een Burgerberaad organiseren. (foto: Martijn Schwillens)
De gemeente Cuijk wil burgers meer directe zeggenschap geven en gaat daarom op donderdag 20 september een Burgerberaad organiseren. (foto: Martijn Schwillens)

Cuijk krijgt Burgerberaad: meepraten over de openbare ruimte

Politiek 440 keer gelezen

CUIJK | Bij 3.500 inwoners van de gemeente Cuijk valt volgende week een uitnodiging in de bus om op 20 september deel te nemen aan het allereerste Burgerberaad. Doelstelling is om ideeën op te halen over de openbare ruimte in Cuijk. "We willen dat burgers vanuit hun perspectief kijken naar zaken waar normaal alleen de politiek zich mee bemoeit", aldus Harm van Dijk, die het Burgerberaad gaat begeleiden.

Door Martijn Schwillens

Een select gezelschap van bewoners, bedrijven en politici werd dinsdagavond tijdens een 'Sneak Preview' bijgepraat over deze 'nieuwe vorm van democratie'. Het Burgerberaad is volgens burgemeester Wim Hillenaar in het leven geroepen om meer directe zeggenschap bij de burgers neer te leggen. "We willen een dienstbaar bestuur zijn, maar dat wordt vaak niet zo gezien. Er moet ruimte zijn om mee te praten en zorgen of ideeën te delen."

Groot succes
Tijdens het Burgerberaad wordt vanuit het perspectief van de burger naar de openbare ruimte in Cuijk gekeken. Harm van Dijk: "Inmiddels doen we dit nu al in 24 gemeenten. Overal is het een groot succes en in Amersfoort is er zelfs een G1000 (waarin burgers, overheid en werkgevers met elkaar beslissingen nemen over belangrijke zaken in hun gemeente) door ontstaan. Het zou mooi zijn als vanuit het Burgerberaad werkateliers gaan ontstaan en begin 2019 een concreet plan of advies kan worden voorgelegd aan de gemeenteraad."
De aanwezige ambtenaren van de openbare ruimte spraken alvast hun wens uit dat burgers met mooie plannen op de proppen komen. Gemeentesecretaris Richard Rongen viel hen bij door te benadrukken 'dat de raad deze periode nog beslissingen moet nemen over het openbaar groen, wegen, riool en speeltuinen'.
Het succes valt of staat met wat de gemeenteraad met de plannen doet. "We zouden als raad wel gek zijn als we niets met de plannen zouden doen", gaf Helma Pluk (ABC) een schot voor open doel. De vraag is echter of de raadsleden ook bereid zijn om een 'burgerplan' over te nemen als zij daarmee tegen hun eigen wethouder of coalitiepartners moeten stemmen. "De kans op teleurstelling is groot", verwachtte een van de deelnemers. Van Dijk bezweert van niet: "Als burgers weten dat hun advies niet vastloopt in de raad, dan doen zij graag mee aan een Burgerberaad."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant