Afbeelding

Loes Wijnhoven: 'Wat een verrassing dat we zijn genomineerd!'

Algemeen 606 keer gelezen

BOXMEER | Interview met Loes Wijnhoven van Hart-koor, genomineerd voor de Dr Peelen Cultuur of stimuleringsprijs.
Hart-koor is een enthousiast jongerenkoor dat momenteel vijftien gemotiveerde zangers en zangeressen telt. Het koor staat onder de bezielende leiding van dirigente en muzikante Loes Wijnhoven. Ze komen iedere week bij De Weijer om samen te zingen. Ze zingen verschillende muziekstijlen, van pop tot gospel.

Loes Wijnhoven vertelt over de nominatie. "Ik ben echt zeer vereerd. Het was echt een complete verrassing om te lezen dat wij als koor zijn genomineerd voor de Dr Peelen Cultuur of stimuleringsprijs. Superleuk!"

Waarom denk je dat jullie voorgedragen en zelfs genomineerd zijn voor deze prijs?
"Ik denk dat het enthousiasme van de koorleden op iedereen overslaat. Het koor heeft de afgelopen twee jaar bijzondere concerten gegeven, waarbij de jongeren een muzikale prestatie van hoog niveau hebben laten horen en zien. De reacties van het publiek waren dan ook zeer enthousiast. Als koor bewijzen wij het ongelijk aan iedereen die zegt dat jongeren niet van zingen houden."

Hoe belangrijk is cultuur in jouw leven?
"In mijn leven heeft cultuur een grote rol. Samen met mijn tweelingzus Renée Wijnhoven vorm ik de band Clean Pete. Hiermee treden we veel op: van festivals als Pinkpop en de Parade tot tv-optredens in DWDD en radio optredens op NPO1 en 2. Clean Pete is een fulltime bezigheid waar ik me creatief in kan uiten. Maar daarnaast geef ik twee dagen in de week muziekles, waaronder dus leiding geven aan Hart-koor. Les geven geeft een andere voldoening dan applaus na een optreden. Het geeft me een gevoel van zingeving. Een aantal van mijn leerlingen is inmiddels zelf een conservatorium opleiding gaan volgen. Dat maakt me trots, maar dat is niet de reden waarom ik het doe: ik geef net zo graag les aan volwassen die hun stem willen ontdekken, of jongeren voor wie zingen een ontspannen hobby is."

Hoe lastig wordt het om jullie op 9 september in 4 minuten te presenteren?
"Ik ga deze kans grijpen en onze de 4 minuten gebruiken om nieuwe leden te werven. Het koor kan namelijk alleen blijven bestaan als we genoeg leden houden. Hoe ik dat in 4 minuten ga doen, moet je gewoon komen beluisteren!"

Hoe zou het zijn om te winnen?
"Dat zou echt een gevoel van waardering voor dit initiatief zijn. Het is niet eenvoudig om dit jongerenkoor te laten bestaan; het is een lastige doelgroep om te bereiken en zodra ze gaan studeren verhuizen ze en kunnen ze geen lid meer zijn. Elk jaar zijn we dus op zoek naar nieuwe leden. Het is hard werken om het draaiende te houden en de steun uit de regio van andere muzikale gezelschappen doet ons heel goed. Het winnen van de Dr Peelen Cultuurprijs zou natuurlijk een ultieme steun vanuit de regio zijn."

Wat zouden jullie met de geldprijs doen?
"Ik wil de contributie van deelname aan het koor graag laag houden zodat het voor iedereen toegankelijk is. Met de geldprijs zou dit een haalbaar streven zijn en blijven in de toekomst."

Wat zou iedereen nog van jou/ jullie moeten weten?
"Nou deze kans pak ik ook. Dus hou je van zingen en ben je tussen de 12 en 30 jaar? Meld je dan aan via hartkoorboxmeer@gmail.com of kom 18 september om 18.15 langs op de open repetitie in de Weijer in Boxmeer. Ik zie en hoor je graag!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant