Loop mee over de Mookerhei.
Loop mee over de Mookerhei. Foto: Ellen Luijks

"Loop naar de Mookerhei" op 22 september

Algemeen 384 keer gelezen

MOOK | Loop naar de Mookerhei, een verwensing die niet zomaar ergens vandaan komt. Tijdens een excursie op 22 september zal de excursie-boswachter ingaan op wat zich afspeelde tijdens de Slag om de Mookerheide.

14 april 1574, niet zomaar een dag, maar eentje die uiteindelijk de geschiedenisboeken in zal gaan. Bovenop de Mookerheide staan het koninklijke leger van Spanje en een huurlingenleger van Willem van Oranje lijnrecht tegenover elkaar. Het komt tot een kortstondige, maar heftige uitbarsting van oorlogsgeweld. De Spanjaarden wonnen, ruim 3000 huurlingen vonden de dood. Ook de twee troepenaanvoerders, Lodewijk en Hendrik van Nassau, sneuvelden. Hun dood is in nevelen gehuld; niemand weet waar de lichamen gebleven zijn.
Op 22 september is er een excursie naar de Mookerheide. Er wordt stil gestaan bij de historisch belangrijke plekken. Op iedere plek wordt het verhaal van 444 jaar geleden vertelt. Wat is er gebeurd?, wie was waar?, en hoe zit het met al die sagen en legenden die hun oorsprong hebben in de strijd?
De excursie begint om 14.00 uur op het Raadhuisplein in Mook. Graag een kwartier van tevoren aanwezig. De excursie duurt tot 16.00 uur. Er kunnen maximaal 20 mensen mee. Aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/mookerheide. Deelname kost 5 euro, 3 euro voor leden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant