François Jongen (derde van links) aan het woord bij de introductie. Naast hem Mark Achten en Hans Velthuis. (foto: Jos Gröniger)
François Jongen (derde van links) aan het woord bij de introductie. Naast hem Mark Achten en Hans Velthuis. (foto: Jos Gröniger)

Gasten van de raad komen beslist nog eens terug

Algemeen 473 keer gelezen

MOOK EN MIDDELAAR | Het is de gemeente Mook en Middelaar wat waard om de inwoners en de gemeenteraad bij elkaar te brengen. Anderhalf jaar geleden werd daarom het initiatief Gast van de raad ingevoerd. De animo is goed. Jaarlijks worden vier keer inwoners uitgenodigd een raadsvergadering bij te wonen.

Door Jos Gröniger

Inwoners van Mook en Middelaar maken gebruik van de mogelijkheid.  "We hebben de vorige keer twintig mensen ingeloot", zegt  een woordvoerder van de gemeenteraad. 
Juist voor de vergadering van donderdag 13 september is de animo beduidend minder.  Vier belangstellenden hebben zich aangemeld.

Twee van gasten meldden zich ruim voor half zeven voor de introductie in het gemeentehuis. Toen de tijd begon te dringen en druppelde de laatste gast binnen, in de ruimte waar de belegde broodjes uitnodigend klaar staan.
De raadsleden Luc van der Linden (DGP) en François Jongen (CDA) leidden de bijeenkomst.  "We hebben afgesproken dat steeds wisselende raadsleden het programma verzorgen. Steeds is er een lid van een oppositie-  én een coalitiepartij aan de beurt", zegt Jongen.
Tijdens het voorstelrondje vertelden de vier gasten waarom zij  zich aangemeld hebben.  Ine Mededorp, voorzitter van de Dorpsraad Molenhoek, ICT'er Mark Achten (beiden Molenhoek) , ambulancechauffeur Hans Velthuis (Plasmolen) en de Mookse Marga van Kesteren gaven aan dat zij zich om uiteenlopende redenen hebben aangemeld.  Politieke ambities hebben de vier niet. Wel is er belangstelling voor de lokale politiek. Ine Medendorp heeft vanuit haar functie bij de dorpsraad te maken met de gemeenteraad. Hans Velthuis geeft aan dat hij een politieke avond in Middelaar bijgewoond heeft en wel vaker dergelijke bijeenkomsten wil bezoeken.
De gastheren uit de gemeenteraad stellen zich voor, en leiden de vergadering in. Opvallend is dat zij elkaar aftasten over de te volgen strategie bij diverse agendapunten. 

Eenmaal op de 'tribune' in de raadszaal loopt de voorzitter Burgemeester Gradisen de agendapunten door.  Na het hamerstuk over het Wandelknooppuntennetwerk, dat toch nog besproken wordt,  brandt een ingewikkelde discussie los over de Beleidsnota Maatschappelijk Vastgoed.  De gasten krijgen er de vuurdoop.  Zij maken kennis met de begrippen amendement,  motie, reactietermijnen en zelfs een schorsing.
Tijdens de aangekondigde pauze besluit Hans Velthuis huiswaarts te keren. Er wacht weer een lange werkdag. "Maar ik kom zeker vaker kijken", zegt de Plasmolenaar, "Ik heb een goed beeld gekregen."
De overige drie gasten maken de 'rit' vol.  Na de afsluiting maakt Ine Medendorp aanstalten huiswaarts te keren. "Ik vond het interessant, zeker de discussie over het Maatschappelijk Vastgoed. Dat heeft toch raakvlakken met het werk in de dorpsraad."
Ook Mark Achten zegt het boeiend te vinden. "Maar hier een daar is het moeilijk te volgen."  De Molenhoekers vinden de introductie goed,  al bespeurden beiden een vleugje partijpolitiek.  "Ik weet niet wat ze hiermee beoogden", zegt Achten.
PvdA'er Lee Tonnaer laat achteraf weten tevreden te zijn over de uitvoering van zijn initiatief Gast van de Raad. Er wordt veel gebruik van gemaakt. "Nee, zelf houd ik me afzijdig en verzorg de introductie niet.  Ik wil niet de schijn wekken dáár aan partijpolitiek te doen. Gast van de Raad is daar niet voor bedoeld."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant