V.l.n.r.: Richard Jans, Clemens van der Cruijsen, Jolanda Cornelissen, Ria van Mil, Roy Cremers, Veronica Nabuurs en Theo van Gaal.
V.l.n.r.: Richard Jans, Clemens van der Cruijsen, Jolanda Cornelissen, Ria van Mil, Roy Cremers, Veronica Nabuurs en Theo van Gaal.

Reünie moet de coladisco Try Out redden van de ondergang

Algemeen 950 keer gelezen

SINT ANTHONIS | De Try Out in Sint Anthonis, beter bekend als de coladisco, luidt de noodklok. "Als er niet snel meer bezoekers komen, zijn wij genoodzaakt om te stoppen", vertellen Ria van Mil en Richard Jans van het bestuur. Als laatste redmiddel organiseren zij in het eerste weekend van oktober op vrijdag een Try Out in het teken van het achtjarig bestaan en een dag later op zaterdag een heuse reünieavond.

Door: Aileen van Tilburg

Try Out, een discoavond voor twaalf- tot zestienjarigen, ontstond acht jaar geleden in 2010. "Er was in de regio heel weinig te doen voor jeugd in deze leeftijdscategorie", vertelt Richard. De 'coladisco' blijkt een schot in de roos. De eerste avond komen er 125 kinderen, dat verdubbelt de tweede avond en op de vierde avond moesten er zelfs kinderen naar huis gestuurd worden. "Toen zijn we begonnen met de voorverkoop van entreetickets", legt Ria uit.

Het principe van de avond is simpel: MFA Oelbroeck wordt eens per maand op vrijdagavond omgetoverd tot discotheek. Jeugd tussen de twaalf en zestien jaar is vanaf 20.30 uur welkom. Om 21.00 uur gaan de deuren dicht om vervolgens om 23.30 uur weer open te gaan. Het feest is stipt om 00.00 uur afgelopen. Er wordt geen alcohol geschonken. Wel staat er, zoals bij veel 'echte' disco's na afloop een frietkar. Kaartjes kosten 5 euro. "Het is een gezellige, leuke, maar ook veilige manier van uitgaan", zegt Ria. "Er is EHBO en beveiliging aanwezig en daarnaast hebben we hele leuke DJ's. Kinderen leren hier de etiquette van het uitgaan. Stoot iemand je drinken om? Dan hoef je niet meteen op de vuist te gaan. De omgeving is heel veilig. Voelt een kind zich niet lekker? Dan worden de ouders ingelicht."
De laatste tijd zijn er geen avonden meer gehouden. "Het animo was gewoon veel te laag", zegt Richard. "We zijn een stichting, dus we hoeven geen winst te maken, maar we moeten wel quitte spelen. Dat lukt pas als er tenminste 250 kinderen binnen zijn. De laatste keer waren dat er slechts zestig." Als die aantallen niet snel hoger worden, moet het bestuur de stekker eruit trekken. "Met pijn in ons hart hoor", zegt Ria. "Dat zou echt ontzettend triest zijn."
De twee bestuursleden hebben wel een vermoeden waar de teruglopende bezoekersaantallen aan te wijten zijn. "Er zijn plekken in de regio waar jeugd wél lallend over straat kan lopen. Wij vinden dat niet passend bij deze leeftijdscategorie. Daarnaast merken we dat heel veel kinderen liever thuis blijven achter de computer of televisie. Hartstikke zonde!"

Laatste redmiddel
Vrijdag 5 oktober wordt er weer een spetterende Try Out-avond gehouden voor jeugd tussen de twaalf en zestien jaar. "We pakken groot uit!", belooft Richard. Ria vult aan: "We hopen echt op een grote opkomst, alleen dan kunnen we volgend jaar weer door." Tickets kosten 5 euro.

Reünie
Een dag later, op zaterdag 6 oktober, wordt er een reünie gehouden. "Dat wordt een avond waarop voor de verandering wél alcohol geschonken wordt. Maar de leeftijd ligt dan ook hoger. Deze avond is speciaal voor alle mensen die in de beginjaren altijd bij ons kwamen." Ook de DJ's van toen komen voor een avondje terug. Denk aan Ricky Corony (Rick van der Kroon) en Chriss Odd (Chris Swijnenberg). De vaste licht- en geluidsmannen van Imex Events uit Deurne zorgen voor extra spektakel. Kaarten voor deze avond kosten 8 euro (exclusief servicekosten) in de voorverkoop en 10 euro aan de deur. Tickets zijn verkrijgbaar via de Facebookpagina van Try Out Sint Anthonis en de website van MFA Oelbroeck.

"We hopen op een prachtige opkomst. We willen in ieder geval laten weten dat we alle vrijwilligers en partijen die de Try Out al die jaren mogelijk hebben gemaakt, ontzettend dankbaar zijn", besluiten Ria en Richard.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant