Het Schuttersplein in Milsbeek wordt opgeknapt. (Foto: Jos Gröniger)
Het Schuttersplein in Milsbeek wordt opgeknapt. (Foto: Jos Gröniger)

Gennep pakt pleinen aan, onderwijscentrum schuift op

Algemeen 321 keer gelezen

GENNEP | De gemeente Gennep zet in het nieuwe begrotingsjaar in op een woonomgeving die beter leefbaar, socialer, veiliger en duurzamer is. Dat uit zich in een aantal plannen zoals de opknap van de Pottenhoek in Gennep en het Milsbeekse Schuttersplein. De start van de ontwikkeling van één centrum onderwijs, begeleiding en opvang van kinderen laat nog op zich wachten.

Door: Jos Gröniger

In de begroting met een omvang van circa 46 miljoen euro is 850.000 euro opgenomen voor de aanpak van de Pottenhoek in de oude kern van Gennep en het dorpsplein in Milsbeek.

Het plein dat in het verleden het lelijkste plein van Gennep genoemd werd, is al jaren inzet van discussie. Komend jaar wordt er geïnvesteerd in het 3.500 vierkante meter grote plein. Daarbij staat duurzaamheid centraal. Bij de inrichting van het Schuttersplein liggen er kansen om hittestress te beperken en regenwater te infiltreren door bijvoorbeeld groen en waterberging aan te brengen. De bestaande straatlampen wordt vervangen door led en slimme verlichting. Het opknapwerk wordt gegund aan de aannemer die het beste scoort op gebied van duurzaamheid. Voor het project is 350.000 euro gereserveerd.

Pottenhoek
Ook de Pottenhoek krijgt een facelift. De opknap van het oud(st)e stukje Gennep dat ligt tussen de Niersweg, Zuid-Oostwal en Zandstraat) wordt mogelijk gekoppeld aan de opwaardering van het winkelgebied. De gemeente Gennep tracht in dat kader ook een provinciale subsidie te verwerven.

Omgeving Picardie
In Gennep praatten diverse colleges al over de bundeling van opvoeding, onderwijs, buitenschoolse kinderopvang. De scholen die gevestigd zijn tussen de Niers en de Picardie voeren al geruime tijd overleg om het aanbod onder één dak te brengen.

De deelnemende partijen zijn kinderopvang Spring, de ZMLK-school Mikado, De Piramide en de basisscholen Elckerlyc en Maria Goretti.
Ging dat steeds onder de noemer van een Integraal Kind Centrum (IKC), in de nieuwe inzichten wordt gesproken over een Kind Expertise Centrum (KEC).
Op verzoek van de Gennepse sportverenigingen wordt mogelijk een nieuwe sporthal opgenomen in het KEC. Voor de sporthal en het nieuwe gebouw voor kinderonderwijs is nog geen definitieve plek gekozen. In de begroting voor 2020 is echter wel de sloop van schoolgebouwen aan de Picardie opgenomen. Uit de begroting kan niet opgemaakt worden om welke gebouwen het gaat.
Dat betekent, dat de oplevering van het IKC pas op zijn vroegst in 2021 plaatsvindt. Eerder was 2020 aangehouden.

De gemeenteraad behandelt de begroting in de vergadering van maandag 5 november.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant