Afbeelding
interview

Patricia is vrachtwagenchauffeur: "Mannen kunnen soms bot zijn"

Algemeen 4.431 keer gelezen

MILL | Patricia van Roosmalen (42) voelt zich als een vis in het water in de 'mannenwereld'. De stoere blondine uit Mill werkt al ruim tien jaar als vrachtwagenchauffeur bij Sanders Fritom in Uden. "Ik zou niet anders willen", vertelt ze stralend.

Patricia kreeg het vak met de paplepel ingegoten. "Mijn vader was vrachtwagenchauffeur en mijn zusje doet het werk ook. Ik ben er dus letterlijk mee groot gebracht." Toch gaat ze niet meteen als chauffeur aan de slag. "Ik heb eerst een tijd in de schoonmaak gewerkt. Pas toen mijn eerste drie kinderen wat ouder waren, ben ik de opleiding gaan volgen."

Daarna gaat ze al vrij snel aan de slag bij het bedrijf Sanders Fritom, waar ze tot op de dag van vandaag met heel veel plezier werkt. Ze leert er haar nieuwe vriend kennen en samen hebben ze een dochtertje van vier. "Ik ben bang dat ze het virus ook te pakken heeft", lacht Patricia. "Ze is dol op vrachtwagens en maakt regelmatig een ritje met een van ons." De andere drie zoons van Patricia zitten ook in het vak of volgen de opleiding. "Het zit dus echt in de familie."

Bij het bedrijf waar Patricia werkt, zijn nog vijf andere vrouwen in dienst van de in totaal tachtig chauffeurs. "Je ziet steeds vaker een vrouw op de vrachtwagen. Het is ook gewoon een fantastisch vak. Ik geniet van de vrijheid. Je komt overal en je maakt met iedereen een babbeltje. Prachtig!"

Patricia heeft zich nog nooit onveilig gevoeld. "Nee, absoluut niet. Ik rijd ook vooral hier in de regio. Als je internationale vrachten rijdt, dan is het denk ik wel anders. Ik heb een vriendin die dat doet en zij heeft wel eens meegemaakt dat er ongezien drie immigranten in haar truck waren geklommen. Dat is vreselijk; daar kun je jaren cel voor krijgen. Gelukkig zie je in het buitenland steeds vaker speciale parkeerplaatsen voor vrouwen. Die zijn goed verlicht en er hang camerabewaking."

Onder haar collega's is Patricia 'one of the guys', maar bij klanten gooit ze wel eens haar vrouwelijke charmes in de strijd om wat voor elkaar te krijgen. "Een vrouw wordt nu eenmaal eerder geholpen dan een man. En ja, dat gebruik ik wel eens. Maar het is ook wel eens andersom. Dan gaan mannen ervan uit dat vrouwen niet kunnen rijden en dan laten ze je op een hele onhandige plek lossen.  Dan moet je jezelf op een bepaalde manier bewijzen, heel vervelend. Gelukkig komt dat bijna nooit voor hoor!"

Meedraaien in de mannenwereld, daar heeft de Millse geen problemen mee. "Soms kunnen mannen enorm bot zijn, maar ik kan daar goed mee omgaan. Grappen maken die net op het randje zijn, daar doe ik gewoon aan mee, haha!"

De chauffeuse adviseert alle vrouwen die het ook wel wat lijkt om op de vrachtwagen te rijden, om een dagje mee te gaan met een vrachtwagenchauffeur. "Dan ervaar je hoe het is en kun je beter bepalen of het bij je past. Ik kan het echt alle vrouwen aanraden hoor! Sommige vrouwen zijn bang dat het bijvoorbeeld lastig te combineren is met hun gezin. Mij lukt het prima om daar een goede middenweg in te vinden. Ik werk de ene weer drie en de andere week vier dagen. Verder is mijn werkgever enorm flexibel. Al met al heb ik niets te klagen. Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Beter kan niet toch?", besluit ze met een lach.

Dit verhaal is gepubliceerd in de vacaturegids die afgelopen dinsdag bij De Maas Driehoek is verspreid. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant