Jeffrey Janssen (foto: Amber van Creij fotografie)
Jeffrey Janssen (foto: Amber van Creij fotografie)
interview

Jeffrey (28) werkt bij een kinderopvang: 'Werken in de kinderopvang zal altijd een vrouwenberoep blijven'

Algemeen 846 keer gelezen

LANDHORST | Hij is de eerste om toe te geven; werken in de kinderopvang staat te boek als een echt 'vrouwenberoep'. Jeffrey Janssen (28) uit Landhorst kan hier wel om lachen. Al een aantal jaar werkt hij met veel plezier bij Spring Kinderopvang.

Eigenlijk wilde hij altijd al met kinderen werken, maar toch koos Jeffrey op zijn zestiende voor een opleiding in de bouw. Een keuze waar hij al vlug spijt van had. "Ik heb een tijdje als metselaar gewerkt, maar dat was toch niet helemaal mijn ding. Op die leeftijd kies je toch wat eerder voor mannelijke bezigheden. Uiteindelijk ben ik met deze opleiding gestopt om vervolgens de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (spw) in Venray te doen." Na een succesvolle eerste stage bij een kinderdagverblijf in de buurt besluit Jeffrey om zijn grenzen te verleggen. Letterlijk. Hij gaat stage lopen in het Engelse Sheffield. De Limburger trekt in bij de Engelse Jenny en John die een kinderdagverblijf runnen in de stad. Hij vindt het daar zo leuk dat hij besluit langer te blijven. "Ik was 21 jaar en had het daar erg naar mijn zin. Daarnaast ben ik voetbalfanaat en houd van een vettige hap", lacht hij.

Mooi beroep 
In 2012 keert Jeffrey terug naar Nederland en vestigt zich twee jaar later samen met zijn vriendin in Landhorst. Inmiddels hebben ze een schattig dochtertje van dertien maanden die tijdens het interview zo nu en dan binnenwandelt om gezellig mee te keuvelen. Sinds zijn terugkeer is Jeffrey werkzaam bij Spring Kinderopvang waar hij het kinderdagverblijf (0 tot 4 jaar) en de buitenschoolse opvang (4 tot 12 jaar) draait. Van Jeffrey mogen er wel meer mannen in de kinderopvang aan de slag. "Zeker, er is naar mijn mening een tekort aan mannen in deze branche. Het is voor een kind beter als er een man en vrouw betrokken zijn bij de opvoeding. Een man laat over het algemeen kinderen eerder stoeien en risico's nemen dan een vrouw. Bij Spring Kinderopvang staan ze te springen om mannen en zijn er volop mee bezig." Van de negatieve berichtgeving over mannelijke medewerkers in de kinderopvang heeft Jeffrey een keer voor zijn gevoel last gehad. "Toen stond er in de kranten een bericht over een 27-jarige man die betrokken was bij een voorval op een kinderopvang waar hij werkte en goed contact had met de ouders van de kinderen. Ik was op dat moment ook 27. Door berichtgeving van de media, kon het op iedere man van 27 die in een kinderopvang werkte en goed contact had met de ouders van toepassing zijn. Daardoor had ik er voor mijn gevoel wel even last van, maar los daarvan is dat verder nooit geweest. Ik kan mezelf verantwoorden en ervaar het als een gemis voor het kind als deze alleen vrouwelijke begeleiders heeft. Steeds meer mensen staan juist positief tegenover mannelijke medewerkers bij een kinderopvang. Laatst hoorde ik dat ouders de kinderopvang hadden gevraagd wat mijn werkdagen zijn zodat ze de dagen wanneer hun kind op de opvang is met die van mij kunnen afstemmen. Dat is fijn om te horen en maakt het beroep mooi; het zit 'm in deze kleine dingen. Zolang ik het werk lichamelijk aan kan, wil ik in de kinderopvang blijven werken", besluit Jeffrey met een glimlach.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant