Afbeelding

'Streektaal blijft manier om de identiteit te tonen'

Algemeen 331 keer gelezen

OTTERSUM | De bezoekers van de dialectavond in zaal De Pub in Ottersum hingen vrijdag aan de lippen van de (streek)taalvirtuozen Sjaak Kroon uit Middelaar en Wim Daniëls (Aarle-Rixtel). In een boeiende voorstelling lichtten zij aan de hand van nostalgische en hilarische herinneringen het dialect toe. Beide sprekers deelden tot slot ook hun opvattingen over de toekomst van het streekdialect.

Door Jos Gröniger

Ruim 150 mensen luisterden op de door Dorps Ambitie Groep (DAG) Ottersum belegde avond geboeid naar de dialectsprekende Prof. Dr. Sjaak Kroon (Hoogleraar Nederlandse Taal aan de Universiteit van Tilburg) en taalkundige en schrijver Wim Daniëls.

Herinneringen
De in de gemeente Gennep geboren Sjaak Kroon haalde jeugdherinneringen uit onder andere zijn lagere schooltijd op. Door de nijverheid die de leerlingen in en rond het huis van schoolhoofd Van Rens dienden te ontplooien was RK School Sint Jozef volgens Kroon de voorloper van het praktijkgericht onderwijs. Ook Wim Daniëls vertelde over zijn jeugd in zijn woonplaats Aarle-Rixtel. Hilarisch was de verwijzing voor de ziekenhuisopname op veertienjarige leeftijd. De Mulo, de opleiding die Daniels na de lagere school genoot, kwam ook aan bod. "De Mulo is de carrièreschool voor de gewone jongen."

Toekomst dialect
De sprekers sloten de avond af met een eigen toekomstverwachting voor het streekdialect. "Een avond als deze wordt over twintig jaar niet meer gehouden", spraken zij. Wim Daniëls was somber over de toekomst van de streektaal. "Het dialect is niet in stand te houden, zolang er geen onafhankelijke regio's ontstaan." Zijn collega Kroon zag dat anders. "Uit dialectkaarten van 1883 blijkt dat er toen al angst bestond voor het verdwijnen van de streektaal. De streektaal verandert maar het blijft een manier om de identiteit te tonen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant