Bedrijvigheid op de Vrije Markt Cuijk. De markt is elke zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur geopend.
Bedrijvigheid op de Vrije Markt Cuijk. De markt is elke zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur geopend.

Vrije Markt Cuijk in Katwijk alweer een jaar open

Algemeen 2.620 keer gelezen

KATWIJK | De Vrije Markt Cuijk in Katwijk is inmiddels een jaar open nadat een vlammenzee het voor een groot gedeelte in de as legde. Veel werk heeft er voor gezorgd dat de overdekte markthal weer is geopend. Marktmeester Jos Weerepas: "Alle energie heeft de afgelopen tijd in de bouw gezeten. Nu dat alles op zijn plek is gevallen, kunnen we de energie volledig richten op de markt."

Een fotocollage van de vernietigende brand hangt binnen nabij de ingang van de markthal. De foto's en krantenkoppen bundelen de gevoelens en gebeurtenissen van Tweede Pinksterdag 2016, de dag van de brand, treffend samen. Het illustreert de nasleep van de vuurzee en de wederopbouw van Vrije Markt Cuijk. Een jaar lang werd er hard geknokt om dit mogelijk te maken. En dat loonde. Oktober vorig jaar opende de overdekte markt aan de Korte Oijen in Katwijk opnieuw de deuren voor het publiek. "Een drukke periode", blikt Jos Weerepas, marktmeester van het eerste uur, terug. "Het bestaande gebouw dat overbleef van de brand is opnieuw ingericht en opgeknapt. We hebben onder meer de stroomvoorziening onder handen genomen, nooduitgangen geplaatst en het dak gerepareerd. De brand was echt een klap. Het was een jaar flink aanpoten, maar ben blij dat we nu een jaar open zijn."

Van brocante tot speelgoed 
Dat was niet de enige zorg voor Jos. Het was tevens de vraag of de standhouders terug zouden komen. "Gelukkig zijn er veel standhouders trouw gebleven. Veel mensen hebben niet in de gaten dat we open zijn. Willen het 'oude' publiek terugkrijgen en nieuwe bezoekers werven. De sfeer van vroeger is er niet meer, dat kan ook niet. We proberen het assortiment goed divers te houden en het gezellig te maken. Hebben een horecapleintje binnen en buiten staat ook horeca. Bezoekers kunnen er genieten van een kop koffie, tosti of een broodje gezond. De entree bedraagt 2,50 euro. Een klein bedrag waarvoor je een leuke ochtend of middag hebt. Onze kracht zit 'm eveneens in het spanningsveld; niet weten met welke spullen je naar huis gaat. Dan ben je als bezoeker geslaagd", vertelt Jos terwijl hij door de gangpaden van de Vrije Markt loopt en zo nu en dan een kraam laat zien. De kramen herbergen zoals gezegd een breed aanbod. Van brocante en retroartikelen tot doe-het-zelfmateriaal, speelgoed, kleding en levensmiddelen. "We hebben van alles. Bij de uitgang staan bijvoorbeeld stands met specerijen, snoep en lekkere worsten", zegt Jos.

Doorpakken
Hij is zich bewust van de veranderende tijdgeest en dat de Vrije Markt onder jongeren minder populair is. "Dat komt vooral door het internet en sites als Marktplaats. Veel jongeren doen daar hun aankopen, terwijl we voor de jeugd ook veel leuke dingen hebben. Denk hierbij aan brocante en vintagespullen." Dat de markt een jaar open is, wordt niet gevierd. "Daar staan we bewust niet bij stil. Houden alleen een klein event voor kinderen op 10 en 17 november waarbij ze gratis een stand kunnen bemannen om hun speelgoed te verkopen. Nu alles rondom de markt op de rit is, gaan we flink doorpakken om de Vrije Markt goed terug te laten komen."

www.vrijemarkt.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant